Sharia-laki ei kuulu Suomeen, sama laki kaikille on ainoa oikea tie - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Sharia-laki ei kuulu Suomeen, sama laki kaikille on ainoa oikea tie

15.6.2018 12:55

Kun korkeasti koulutetut naiset ottavat kantaa sharia-lain puolesta, näkemyksiä lukee hämmentyneenä. University of Wisconsinin oikeustieteen professori Asifa Quraishi-Landes totesi taannoin, että sharia-laille pitäisi antaa länsimaissa tilaa (hs.fi 10.6). Tutkijatohtori Sanna Mustasaari ja akatemiatutkija Mulki al-Sharmani taas ovat sitä mieltä, ettei uskontoon liittyviä asioita pitäisi lähestyä ääripäiden kautta (hs.fi 15.6).

Epäilen, että valtaosa suomalaisia ei näe uskontoon pohjautuvassa laissa mitään hyvää. Suomessa on totuttu siihen, että riita-asiat ratkotaan Suomen lain mukaan.

Kun oikeuden käyttöön tulee uskonnollinen vivahde, suomalaiset reagoivat erittäin herkästi. Moni pitää esimerkiksi herätysliikkeiden hoitokokouksia henkisenä väkivaltana.

Kaikki eivät taputa käsiään myöskään homojen eheyttämiselle. Kannattaa kysyä terapeuteilta, millainen työ on karsia kokoon uskonnon repimää mieltä.

Ne, jotka puolustavat hoitokokouksia ja eheyttämistä, perustelevat näkemystään Raamatulla. Jos emme hyväksy Raamattuun vetoamista, emme voi hyväksyä Koraaniinkaan vetoamista.

Uskonnollisilta ääripäiltä ei voi ummistaa silmiään. Niistä pitää kertoa. Se on ainoa tapa, jolla asioihin voidaan vaikuttaa. Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) tutkintaryhmä antoi viikolla sapiskaa valtiolle, koska radikalisoitumisen ennaltaehkäisyyn ei panosteta tarpeeksi (yle.fi 14.6).

Olisiko Turun tragedia voitu estää, jos viranomaiset olisivat ottaneet tosissaan puukottajan lähipiirin huolen? Olivatko puukotukset esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun ääripäiden uhka halutaan suvaitsevaisuuden nimissä siivota maton alle?

Suomessa on uskonvapaus. Sen pitää riittää. Siksi Suomeen ei tarvita edes sharia-lain lievimpiä elementtejä.

Iso-Britanniassa sharia-tuomioistuimet ratkovat perhekiistoja. On niitäkin, joiden mielestä näin voisi tehdä myös Suomessa.

Ennen kuin nostaa peukkunsa, kannattaa lukea ihmisoikeusaktivisti Maryam Namazien haastattelu Helsingin Sanomista. Siinä iranilaissyntyinen Namazien kertoo kokemuksistaan:

–Oikeudenkäytön ulkoistaminen sharia-istuimiin vain vahvistaa islamismia. Naisten oikeudet on uhrattu ensimmäisinä.

Namazien johtaa vuonna 2008 perustettua One law for all -järjestöä. Suomennettuna nimi tarkoittaa samaa lakia kaikille. Nimessä on sekä ongelma että sen ratkaisu.

Uskontoon perustuvissa lakinäkemyksissä miehellä on aina valta naisen yli. Maallisessa laissa ainakin pyritään siihen, että kaikki ovat tasa-arvoisia. Sama laki kaikille on ainoa oikea tie.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?