Toisinajattelijalla jokainen päivä voi olla nurinkurinpäivä – silloin kamala on ihanaa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Toisinajattelijalla jokainen päivä voi olla nurinkurinpäivä – silloin kamala on ihanaa

14.6.2018 5:31

Hän päätti tänään elää tosin. Herätyskellon sulosointu nosti hymyn huulille: tyynyn takaa kuului valloittava kutsuhuuto nousta kaikkien aikojen parhaaseen päivään.

Hän ei aloittanutkaan päiväänsä hampaiden harjaamisella, vaan siemaisi annoksen kuohujuomaa. Muina miehinä. ”Työpäivä on parasta, mitä tiedän”, hän ajatteli.

Lasten yksi suosikkipäivistä on päiväkodin nurinkurinpäivä. Se on päivä, jolloin asiat tehdään toisin. Lapset laittavat päiväkodin aikuiset nukkumaan, ensin syödään jälkiruoka ja vasta sitten pääruoka, paitakin puetaan väärin päin.

Aikuisten nurinkurinpäivässä aamun media kertoo, mitä upeaa ja mahtavaa sote-uudistus on tuonut tullessaan jo tähän mennessä. Eduskunnan kyselytunnilla edustajat käyvät rikastavaa keskustelua.

He tsemppaavat ja kiittelevät toisiaan tuoreista näkökulmista. Kansanedustajat haluavat silmät kirkkaina kuulla lisää kiehtovia yksityiskohtia maailman ja yhteiskunnan arjesta, joka on heille kenties vieras. Miten inspiroivaa politiikka onkaan.

Sosiaalisessa mediassa nostetaan nurinkurinpäivänä jalustalle ne, jotka tuovat dialogiin erilaisia näkökulmia ja laajentavat yhteistä ymmärrystä. Silloin joukkoälyllä hiljennetään meuhkaajat, jotka julistavat vain omaa oikeaa ajatteluaan tai kylvävät riitaa. Kuuntelijat saavat puheenvuoron ja äänekkäät pysyvät hiljaa. Kuulostaa kivalta. Sieltä voi tulla vaikka mitä!

Luovuus on sitä, että näkee tavanomaiset asiat epätyypillisellä tavalla.

Kankaanpäästä maailman markkinoille ponnistanut älyvaateteollisuus lähti sekin liikkeelle poikkeavasta ajattelusta. Mitä tapahtuu, jos lisätään teknologiaa vaatteisiin? Lentoon idea lähti, kun jo kertaalleen hyvä idea ja innovaatio käännettiin toisin päin. Elektroniikkateollisuus innostui tekstiilistä jopa nopeammin kuin tekstiiliteollisuus elektroniikasta.

Tervetuloa siis myös odottamattomat, ajattelun ja tekemisen katkaisevat keskeytykset, ruokakaupan meditatiiviset mindfulnessin kyllästämät kassajonot, yrittäjän lomasuunnitelmia ravistelevat työkuormat – tänne vaan. Nurinkurinpäivänä kamala on ihanaa.

Toisinajattelijalla jokainen päivä voi olla nurinkurinpäivä. Luova on hullu. Hulluus on älykkyyttä. Älykkyys on kykyä oppia ja sopeutua. Tänään on elämäni onnellisin päivä.

Kirjoittaja on viestintätoimistoyrittäjä

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: