Liikenneonnettomuuden luonne muuttui, kun kolaroineessa pakettiautossa oli sinappikaasua - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Liikenneonnettomuuden luonne muuttui, kun kolaroineessa pakettiautossa oli sinappikaasua

19.4.2018 15:00

Pakettiauto ajoi linja-auton perään Mäntyluodontiellä kello 9 aikaan. Onnettomuudessa olleet kärsivät hengitysvaikeuksista samoin kuin ensimmäisenä paikalle ehtineet ensihoitajat. Nuori pakettiauton kuljettaja kertoi henkeään kakoen, kuinka hänellä oli kyydissään iso määrä sinappikaasua.

Satakuntalaiset viranomaiset harjoittelivat keskiviikkona 18. huhtikuuta onnettomuustilannetta, joka oli pelottavan ajankohtainen. Satakunnan pelastuslaitoksen päätettyä harjoituksen aiheesta kertoivat uutiset maailmalta, kuinka Isossa-Britanniassa entinen venäläisvakooja ja tämän tytär yritettiin tappaa myrkyllä ja kuinka Syyriassa tehtiin isku kemiallisilla aseilla.

Vaikka Suomi on yhä todellinen lintukoto maailman myrskyissä ja elämme parempaa ja onnellisempaa aikaa kuin koskaan, ei se sitä tarkoita, etteikö täälläkin voi jotain sattua.

Porin hienolla Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella, Porin lentokentän toisella puolella, tehtyyn harjoitukseen osallistui 80–90 ammattilaista. Paikalla oli haalariväkeä palomiehistä poliisiin, sotilaisiin, sairaanhoitajiin ja jopa jälkihoitoon, sosiaalihoitajiin asti.

Vähänkin suurempi onnettomuus vaatii monen viranomaisen yhteistyötä, jotta kaikenlaiset organisointi- ja johtoketjut saadaan toimimaan sujuvasti eikä itse onnettomuuden sattuessa jouduta keskittymään hallintohimmeleihin. Yhteistyö sujuu myös paljon jouhevammin, kun naapuriorganisaation naamat ovat ennestään tuttuja.

Satakunnassa onnettomuusharjoitus on erityisen tärkeää pelkästään Olkiluodon ydinvoimalan vuoksi. Toisaalta yksi tavallinen taajamassa sattunut liikenneonnettomuus, jossa on osallisena klooria kuljettava säiliöauto, voi myös aiheuttaa todella vakavat seuraukset.

Satakuntalaisviranomaiset harjoittelivat keskiviikkona onnettomuutta, joka aiheutui sinappikaasusta. Uhreilta tutkittiin muun muassa, jäikö desinfioinnin jälkeen vaatteisiin jäänteitä.

Sivullisen vinkkelistä harjoitus eteni ripeästi. Onnettomuuden "uhrit", Satakunnan ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaoppilaat, saivat esimerkiksi hoitoa kemikaalioireisiinsa samaan aikaan, kun poliisin terroripommiryhmä tepo tutki suojavaatteineen onnettomuusaluetta.

Harjoittelun jälkeen tehdyssä yleiskatsauksessa todettiin, että myös parannettavaa löytyi, mikä onkin harjoitusten perimmäinen tarkoitus. Pohdintaan nousivat esimerkiksi radioliikenteen ja johtotyön keskeytysten määrä sekä kemikaalisuojapuvun käyttö.

Harjoituksessa oli myös pari aikavääristymää. Ensinnäkin onnettomuuden sattuessa kaikki viranomaiset olivat valmiiksi lähistöllä. Todellisuudessa esimerkiksi Porin prikaatin suojeluosastolta kestäisi vähintään kaksi tuntia ennen kuin ehtisivät Säkylästä Mäntyluodontielle puhdistamaan sinappikaasutuhoja.

Toinen ongelma oli siinä, että, että tehtävien organisointiin meni niin pitkä aika, että onnettomuudesta tiedottaminen kesti liian kauan.

Ja se on syy, miksi myös Satakunnan Kansa osallistui viranomaisharjoitukseen.

Tehtävämme oli toimia onnettomuuspaikalle eräänlaisina häiriötekijöinä, kyselemällä väärässäkin paikassa tietoja yrittäessämme välittää kansalaisille tietoja tapahtuneesta.

Itse harjoituksessa sinappikaasukuljettaja kertoi lastistaan niin suureen ääneen, että osa linja-auton matkustajistakin sen kuuli. Jos näin olisi tapahtunut tosielämässä, olisi tieto sinappikaasun leviämisestä virve-verkon ulkopuolelle ollut vain yhden Instagram-viestin päässä.

Voi vain kuvitella, kuinka sosiaalinen media olisi räjähtänyt, kun viestiä olisi jaettu ympäri maailman ja ihmiset päivittäneet tietojaan ensimmäisen maailmansodan taistelukaasusta. Netti olisi hetkessä täynnä huhuja ja tietoisia valeuutisia ennen kuin vastaava viestintäviranomainen olisi ehtinyt keksiä onnettomuustiedotteelleen nimeä.

Siksi myös tiedotusvälineiden merkitys on korostunut nykyajan onnettomuuksissa. Medioilla on erittäin tärkeä rooli oikean ja ajankohtaisen tiedon levittämisestä asukkaille mahdollisimman nopeasti ja luotettavasti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: