Päättäjät valmistautuvat Porissa vallan uusjakoon: Maakuntapaikkojen jako on todennäköisesti jo kabineteissa aloitettu - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Päättäjät valmistautuvat vallan uusjakoon: Maakuntapaikkojen jako on todennäköisesti jo aloitettu

26.3.2018 3:00

Porin kuntapolitiikassa käynnissä väitetään olevan valtataistelun.

Syytösten mukaan kaupunginhallituksessa on jännitteinen ilmapiiri, ja kertojasta riippuen joko ei tehdä päätöksiä tai sitten tehdään vääriä päätöksiä. Sellaista politiikka yleensä on. Jos kaikki olisivat tyytyväisiä, mitään ei tapahtuisi ja toisaalta, kun kaikki ovat jonkin verran epätyytyväisiä, ollaan ehkä oikeilla jäljillä.

Suurin draama asioissa tuntuu lopulta löytyvän lehtien palstoilta ja toimittajien kynistä, eikä arkipuurtaminen ole vaikuttanut sen riitaisammalta kuin ennenkään. Muutaman kerran valtuustokaudessa eteen tulee jyrkästi mielipiteitä jakavia kysymyksiä, kuten nyt tuulivoimakaava, mutta useimmiten kyse on jonkin sortin kompromisseista.

Tällä kaudella suurimmat väännöt on toistaiseksi taidettu käydä ryhmien sisällä, eikä niiden välillä.

Viime vaalien jälkeen ryhmistä yksi on jo hajonnut, toinen ei ole vieläkään toipunut vaalitappion pettymyksestä ja jotkut ryhmät joutuvat hakemaan yksimielisyyttä varoitusten turvin.

Ryhmien sisällä käy kuhina ja intohimot käyvät normaalia kovemmilla kierroksilla, kun kuntakentällä on meneillään vallan uusjako ja innokkaimmat odottavat maakuntauudistuksen uusia paikkajakoja nuijakäsiään verrytellen. Todellinen valta on jatkossa maakunnassa ja sen pääpostien jako on todennäköisesti jo aloitettu kabinettien kahvipöydissä.

Nyt kun uuden maakunnan mukana sote-palvelut valuvat yksityisille, seuraavaksi kansainväliset sijoitusmarkkinat saattavat hamuta tärkeintä luonnonvaraamme, puhdasta vettä.

Vesi on kuitenkin ihmisen perusoikeus, eikä sitä saa altistaa taloudelliselle keinottelulle. Viime viikolla vietettiin maailman vesipäivää ja saimme muistutuksen siitä, miten meille itsestäänselvyys on toisille elämää rajoittava harvinaisuus ja maailmassa miljardit ihmiset kärsivät vesipulasta.

Vaikka meillä juomavettä riittääkin, emme ole syyttömiä muun maailman vesikatoon. Tiesitkö, että t-paitasi valmistukseen on käytetty 2700 litraa vettä ja aamukahvisi on vaatinut 140 litran vesimäärän?

Samalla, kun maailma ponnistelee vesipulan, arvaamattomien valtiojohtajien, kauppasodan uhan ja ilmastonmuutoksen vaikutusten kanssa, näyttäytyvät Porin kuntapolitiikan kohut lopulta mittasuhteiltaan varsin kohtuullisina.

Voi olla, että tulevassa vaalihuumassa täyttä yhteisymmärrystä ei kaikesta löydy, mutta päätöksiltä emme voi välttyä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?