Sudet tappoivat piispa Henrikin ja Lallin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Historiankirjoituksen uusi päivitys – sudet tappoivat piispa Henrikin ja Lallin

19.3.2018 3:00

Piispa Henrikin ja Lallin legenda on peräisin 1100-luvulta. On selvää, että niin kaukaisista tapahtumista meillä on vain niukasti luotettavaa asiatietoa. Viimeisimmät arvelut viittaavat vahvasti siihen, että talonpoika Lalli ei surmannut piispaa fiskarsilaisellaan Köyliönjärven jäällä. Uusien tutkimusten valossa syylliseksi onkin osoittautumassa pahamaineinen ”Köyliön lauma”.

Tuoreimpien tietojen mukaan Lalli oli juuri hiihtänyt evästauolle seisahtuneen piispan luokse ja saanut kuksaansa makoisat konjakkihömpsyt. Rauhanneuvottelut katkesivat, kun susilauma hyökkäsi ja kaatoi piispan reen.

–Konjakki oli hyvää. Kiitos siitä, mutta nyt tämä poika suksii tiehensä, Lalli hädissään huuteli, mutta piispa oli jo susien hampaissa.

Lauma söi pahimpaan nälkäänsä parhaat palat hengenmiehestä ja lähti sitten määrätietoisesti jolkottamaan karkumatkalle livistäneen Lallin perään. Lallissa oli suomalaisen pitkänmatkan hiihtäjän verta, ja hän sivakoi liukkaasti kilometrin toisensa perään suu ammollaan henkeä haukkoen iivoniskasmainen hammasrivi kuunvalossa hohtaen.

Mutta lopulta väsy iski, ja Harjavallan Hiirijärven rannalla susilauma saavutti karkulaisen. Lalli jätti suksensa ja kapusi oravan lailla rantamäntyyn. Perisuomalaiseen tapaan hän ahnehti liikaa ja kiipesi turhan ylös. Kuivunut latvaoksa petti ja Lalli mätkähti vähäisen lumen peittämälle rantakalliolle ymmärrettävin seurauksin.

Sudet saivat haaskasta tervetullutta lisäravintoa, mutta täysin tyytyväisiä ne eivät olleet. Laumaa johtanut alfanaaras eli siinä toivossa, että paikalle olisi saapunut innokkaiden luontokuvaajien joukko ikuistamaan ainutlaatuista näytelmää.

–Nyt kun täällä olisi joku tunnetun Lassi Rautiaisen kaltainen kojuyrittäjä, niin äkkiäkös hän pystyttäisi kahdeksalle hengelle tarkoitetun lämmitettävän kuvauskopin. Saisivat sitten satakuntalaisetkin luontokuvaajat kunnon lähikuvia, kun tähän saakka ei ole näkynyt muuta kuin himmeitä riistakameraotoksia. Ja kuitenkin väitetään, että me sudet kuljemme metsissä ihmisten poluilla, emmekä vastaan tullessa edes väistä heitä, alfanaaras pohdiskeli.

Lauma hyödynsi Lallin maallisia jäännöksiä viikon päivät. Haaskalla vieraili lisäksi nuori maakotka, kolme korppia, pari hömötiaista ja yksinäinen käpytikka.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luonnonvalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos