Lama on huono tekosyy - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kolumni: Perusturvaetuuksien heikennykset eivät hetkauta hyvätuloisia, eikä keskiluokka nouse barrikadeille, kun pienituloisten verotusta kiristetään

26.2.2018 3:00

Samaan aikaan, kun Suomessa talous kohenee, lapsiasiavaltuutettu joutuu herättelemään päättäjiä vakaviin ongelmiin lasten ja perheiden hyvinvoinnissa tuoreessa kertomuksessaan eduskunnalle. Toisaalla SOSTEn teettämä selvitys paljastaa, että pienituloisten toimeentulo on vaikeutunut viime vuosien aikana ja leikkaukset ovat osuneet etenkin työttömiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin. Eriarvoisuus on tunnistettu yhdeksi suurimmaksi yhteiskuntamme epäkohdaksi ja uhaksi, mutta silti poliittiset päätökset tuntuvat tähtäävän sen lisäämiseen.

Useat nykyisen hallituksen tekemien leikkausten vaikutukset kohdistuvat heikoimmassa asemassa oleviin. Perusturvaetuuksien heikennykset eivät hetkauta hyvätuloisia, eikä keskiluokka nouse barrikadeille, kun pienituloisten verotusta kiristetään. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta ja koulutusleikkausten vaikutuksista selviytyvät perheet, joilla on asiat hyvin. Silloin on nuorenkin hyvä menestyä, kun takana on kodin tuki ja turva sekä repussa jo lapsesta asti opitut elämäntaidot höystettynä uskolla omaan itseensä ja toivon täyteisellä tulevaisuudella. Jäljelle jää silti suuri joukko lapsia ja nuoria, joilla eväskassista löytyykin jotain aivan muuta, pettymyksiä toisen perään, koulukiusaamista, masennuslääkkeitä tai huonoja kotioloja.

Satakunnassa perusopetuksen kouluissa on keskimäärin 180 oppilasta, joten tilastollisesti tarkastellen joka koulusta noin 14 oppilasta jää jatkokoulutuksen ulkopuolelle, kun tiedetään, että ongelma koskee 7,5 prosenttia 17–24 -vuotiaista. Samoin tiedetään, että satakuntalaisista alle 25-vuotiaista 18,5 prosenttia on työttömänä. Ja selvää on sekin, että nuorten mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Aina kuulee sanottavan, että yksikin syrjäytynyt lapsi tai nuori on liikaa, joten yksinkertaisempi luulisi että asialle jotain tehtäisiin.

Eduskunnan, maakunnan ja kunnan to do -listalta pitää löytyä seuraavat asiat: Rajaamaton oikeus varhaiskasvatukseen, riittävä satsaus ennaltaehkäisevään perhetyöhön, lastensuojelun resurssien saattaminen tarvittavalle tasolle, lisää koulupsykologeja, -kuraattoreja ja opetusresurssia. Samaan listaan menevät myös lapsiköyhyyden poistaminen turvaamalla riittävä perustoimeentulo vanhempien työttömyyden tai sairauksien varalta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuuden varmistaminen niin lapsille kuin vanhemmillekin. Listalle luulisi olevan käyttöä, sillä nyt edes lama ei ole tekosyy olla pysäyttämättä lasten ja nuorten eriarvoistumista.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?