Ystävyys tyssäsi bulkkiteehen – Tee on trendijuoma, mutta Poriin pitää pakata omat - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Ystävyys tyssäsi bulkkiteehen – Tee on trendijuoma, mutta Poriin pitää pakata omat

1.2.2018 3:00

Tyylikäs mies yritti tehdä vaikutusta ja kertoi juovansa teetä. – Mitä teetä? tiedustelin uteliaana. Hän vastasi, että keltaista teetä. Riemastuin: ”Keltaista teetä! Mistä olet sitä saanut?” sillä tämä Kiinan keisareille varattu keltainen teelaatu on Suomessa harvinainen.

Mies hämmästyi:” Marketista sitä ostan”. Hän joi siis Yellow Labelia, ja mahdollinen ystävyytemme tyssäsi bulkkilaatuun. Se on teejuopolle sama kuin viinien tuntijalle tarjoaisi ”Huttusta” lämpöisessä pahvitölkistä.

Teen Ystävien yhdistys viettää 15-vuotissyntymäpäivää ensi viikon tiistaina (6.2.), Tean nimipäivänä, valtakunnallisena Teenpäivänä. Synttäreillä kehumme itseämme estoitta, sillä tässä kahvinjuojien maassa versoaa ennennäkemätön teekulttuuri.

15 vuotta sitten Suomessa oli vain yksi erikoisteeliike, nyt niitä on kautta maan. On tullut teekirjoja, teekouluja, teemaistajaisia ja ravintoloihin teemenuita. Ensimmäistä kertaa suomalainen kuluttaja saa tuoretta teetä, jossa voi aistia tuoksun ja herkät maut.

Helsingistä on kehittymässä teekaupunki – uskokaa pois! Siitä osoituksena on Helsingin TEA DISTRICT eli alue, johon on keskittynyt eri teekulttuureja edustava teeshoppien ryväs.

Kahvin virkistys perustuu kofeiiniin. Teessä on kofeiinin lisäksi L-teaniinia, aminohappoa, siinä on teen ”sielu”.

L-teaniini auttaa keskittymistä, rauhoittaa ja lisää immuniteettia. L-teaniini tuottaa aivoihin mielihyvää lisääviä Alfa-aaltoja, hidastaa kofeiinin imeytymistä. Siksi virkistys saapuu hitaammin ja kestää pidempään. Jos olet sekakäyttäjä, vuorottele kahvilla ja teellä.

Vihreässä teessä on tärkeää, onko se japanilaista vai kiinalaista – täysin erilaiset aistimukset. Japanilainen on herkkä kuin akvarelli, haudutusaika lyhyt, veden lämpötila 60 – 70 astetta. Turha tilata kahviloissa.

Teen ”vihollinen” ei ole kahvi vaan kehnot pussiteet. Vaikea uskoa niiden sisältävän antioksidantteja ja muita elämän eliksiirejä. On pusseja ja Pusseja. Vakuumpakatuissa tee säilyy pidempään. Kolmiopusseissa lehdet pääsevät turpoamaan, ”tanssimaan”. Pussi on aina pikatee eikä sitä pidä lilluttaa.

Vain musta tee kestää kiehuvaa vettä. Muissa laaduissa onnistuu, jos lämpötila on noin 80, haudutusaika 3 minuuttia ja lehtiä mieluummin vähän kuin paljon. Lehdet on poistettava siivilällä kannusta pois ellei halua kitkerää teetä.

Porin matkoille otan vielä toistaiseksi mukaan omat teet. Kiitän Vaakuna -hotellin aamiaispöytää, johon on jo vuosia kuulunut haudutettu lehtitee.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: