Aktiivimalli on lannistava ja ylimielinen - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Aktiivimalli on lannistava ja ylimielinen

29.1.2018 3:00

Työllisyystilanne kohenee Satakunnassakin ja meillä on nyt reilu 3800 työtöntä vähemmän kuin vuosi sitten. Suunta on hyvä ja erityisen iloisen siitä tekee se, että myös pitkäaikaistyöttömien ja työttömien nuorten määrä on vähentynyt merkittävästi. Joitain aloja vaivaa jo työvoimapula, kysyntää olisi mm. rakennus- ja sote-alan erityisosaajille ja teknologiateollisuuden ammattilaisille. Ylitarjontaakin on, muun muassa yleisihteereistä ja myyjistä. Työnhakuilmoituksissa ei myöskään taideta etsiä yleisjantusia, perusduunareita, kuntotujia tai osatyökykyisiä.

Pitkäaikasen työttömyyden syyt ovat moninaisia. Toisilla työttömyys pitkittyy, koska töitä ei ole. Aina ei auta, vaikka työnhaku olisi kuinka aktiivista ja hakemuksia lähettäisi maailmalle päivittäin. Monilla työttömyyden taustalla voi olla terveydellisiä ongelmia. Pitkä työttömyys myös altistaa kehon ja mielen sairauksille. Tätä ei kuitenkaan usein huomioida, vaan työkyvyttömänäkin ihminen saa koristaa työttömyystilastoja saamatta apua oikeisiin ongelmiinsa.

Vaikka vienti vetää ja työllisyys kehittyy nyt hyvään suuntaan, hallitus ei puutu rakennetyöttömyyden oikeisiin ongelmiin, vaan jatkaa työttömien rankaisemista. Viimeisin “kannustin” työnhakuun on paljon parjattu aktiivimalli, joka on jo voimassa, vaikka käytännön kannalta olennaisia linjauksia ei ole tehty.

Käytännössä ihmiset eivät tiedä minkälainen heidän toimeentulonsa on huhtikuussa, kun aktiivimallin ensimmäinen 65 päivän tarkastelujakso on katkolla. Työttömän pitäisi siis nyt jo kerätä aktiivisuuden osoituksiaan, eli työtunteja tai työllistymistä edistävää toimintaa. Toisaalta nyt vasta mietitään tulkintoja sille, minkälainen toiminta hyväksytään aktiivitoimenpiteeksi ja miten aktiivimallia sovelletaan toimeentulotukeen. Toimeentulotukea voidaan nykyisellään leikata 20 tai 40 prosenttia, mikäli henkilö esimerkiksi laiminlyö velvoitteensa TE-toimistoon tai Kelaan. Onko nyt riskinä, että työtön, joka ei omasta aktiivisuudestaan ja yrityksistään huolimatta pysty täyttämään virallista aktiivisuusehtoa menettää 20 prosenttia toimeentulotuestaan? Tilanne on kohtuuton, sillä kaikille työtä tai hyväksyttävää aktiivitoimenpidettä ei ole tarjolla.

Työministeri Lindström sanoo, että aktiivimallin on tarkoitus olla kannustava. Nyt hallitus on kyllä pahasti epäonnistunut, sillä ihmisten perustoimeentulon leikkaaminen ei ole kannustavaa, vaan lannistavaa ja ylimielistä.

Järjestelmän tulee kannustaa ja ohjata kansalaisia aktiivisuuteen ja toimia työllisyyttä tukevasti. Kyykyttäminen ja pelottelu ei lisää kenenkään aktiivisuutta, osallisuutta tai tasa-arvoa, vaan toimii täysin päinvastaisesti. Erityisesti nyt, kun työllisyystilanne näyttää kohenevan, pitäisi kokeilla joustoja ja porkkanaa. Tuetaan ihmisiä työllistymiseen tarjoamalla oikea-aikaisia palveluita, koulutusta ja joustavampaa toimeentulojärjestelmää, joka ei epävarmuudessaan ja kankeudessaan riskeeraa seuraavan kuun ruokarahoja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?