Nuoret maalaavat 200-vuotisen Suomen - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kolumni: Nuoret maalaavat 200-vuotisen Suomen – he haluavat yhteiskunnan, jossa ei mennä oma etu edellä

4.12.2017 4:00

Satavuotias Suomi valmistautuu presidentinvaaleihin, mutta ne eivät nyt oikein jaksa kiinnostaa ketään. Lopputuloksen tietävät jo kaikki, eivätkä haastajat saa edes kunnon väittelyä aikaiseksi. Yhteiskunnallinen keskustelu on toki aina paikallaan ja innokkaimpien puolueaktiivien velvollisuus on kampanjoida edes keskustelun vuoksi. Silti ainoa mahdollinen yllätysmomentti tuntuu olevan äänestyskierrosten määrä, tosin siitäkään ei taida tulla kovin suurta jännitysnäytelmää.

Jo julkaistut kampanjasloganit erottuvat yhtä paljon kuin ehdokkaat, eli eivät. Toiset välttelevät puolien valintaa ja toiset uhkakuvia. Suurin osa valitsee suunnaksi tulevaisuuden, tosin tässä pienen poikkeuksen tekevät perussuomalaiset vaatimalla Suomea takaisin. Paluu menneisyyteen, oma napa ja rajat kiinni ei nyt kuitenkaan tunnu olevan vahvaa valuuttaa näissä vaaleissa, kun suomalaiset katsovat mieluummin eteenpäin.

Juhlavuoden kunniaksi Suomen koululuokat kutsuttiin laatimaan Suomelle uusi itsenäisyysjulistus. 100visio-kilpailun voittajaksi valittiin Kuopion Lyseon lukion Suomalaiset!-teksti. Nuorten laatima itsenäisyysjulistus katsoo vahvasti tulevaisuuteen ja korostaa yhtenäisyyttä. Nuorten Suomi on tasa-arvoinen, monikielinen ja kulttuureille ja maailmalle avoin. Kuka tahansa voi olla suomalainen. Julistuksen mukaan Suomen tulee satsata jatkossakin koulutukseen ja tutkimukseen sekä huolehtia siitä, että myös tulevat sukupolvet voivat elää puhtaassa ympäristössä niin Suomessa kuin maailmalla.

100visio-kilpailussa kunniamaininnan sai myös kahden porilaisen lukiolaisen videoteos Yhdessä. Samalla kun videossa muistutetaan yksilön vastuusta toimia paremman yhteisen tulevaisuuden puolesta, todetaan, että se voidaan tehdä vain yhdessä. Nuoret haluavat yhteiskunnan, jossa ei mennä oma etu edellä, vaan yhteiskunnan joka kulkee kohti avoimempaa ja yhtenäisempää maailmaa.

Terveisiä vaan vaalitantereille, nuorten Suomi vaikuttaisi olevan kansainvälinen ja avoin sekä välittävän ihmisistä ja ympäristöstä myös rajojemme ulkopuolella. Se, että olemme maailman mittakaavassa erittäin etuoikeutetussa asemassa, asettaa meille paljon vastuuta. Yhdessä-videon sanoin: “Älä laiskistu ajattelussasi. Se, ettei maailmasta koskaan tule täydellistä, ei ole suomalaiselle syy lakata yrittämästä tehdä siitä parempi.”

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?