Koulutyöstä päättäminen on tasapainoilua - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Koulutyöstä päättäminen on tasapainoilua

21.10.2017 3:00

Jollei muuta, lienee Kankaanpään uusi kaupunginvaltuusto oppinut ainakin sen, että sanavalinnoissa pitää olla tarkka. Sen verran monella tavalla on tänä syksynä kaupungin linjausta koulujen lakkautusperusteista jo ehditty tulkita.

Käytännössä linjaus lienee yksinkertainen. Mikäli koulun oppilasmäärä on yli 25 lukuvuoden molempina laskentapäivinä, koulu voi jatkaa toimintaansa. Muussa tapauksessa se esitetään lakkautettavaksi.

Käytäntö vaikuttaa erikoiselta, koska käytännössä jo syksyn oppilaslaskennan tulos voi määrätä koulun kohtalon. Näin on nyt käymässä Vihteljärvellä, jossa on ollut tänä syksynä 22 oppilasta. Kuitenkin jo yksi loppuvuonna kylälle muuttava suurperhe voisi riittää nostamaan oppilasmäärän yli vaadittavan rajan. Selvempää olisi, jos oppilasmäärää seurattaisiin pidemmältä aikaväliltä.

Keskustelua on käyty myös siitä, sitooko edellisen valtuuston linjaus uutta valtuustoa. Oletettavasti se on sitova ainakin tämän vuoden – se on hyväksytty samalla, kun on hyväksytty vuoden 2017 talousarvio, joka puolestaan ohjaa kaupungin toimintaa. Eri asia on, halutaanko vastaavaa kirjausta ensi vuoden talousarvioon. Kankaanpäässä saatetaankin luottaa juuri tuohon: Jos lakkautusta pystytään pompottelemaan vielä pari kuukautta, voitaneen edellisen valtuuston tekemä linjaus unohtaa.

Tällaisesta pelaamisesta tuskin on kuitenkaan kyse. Sivistyslautakunta ehdotti kaupunginhallitukselle vastoin pohjaehdotusta, että koulun toimintaa tarkasteltaisiin seuraavan kerran vasta ensi syksynä. Taustalla olivat hyvät perustelut: koulu on hyvässä kunnossa ja oppilasennuste erinomainen.

Valtuuston päätöksestä poikkeamista ei katsottu hyvällä. Maanantaina kokoontuvalle hallitukselle ehdotetaan, että se esittäisi valtuustolle koulun lakkauttamista ensi elokuusta alkaen.

Oman kyläkoulun loppumista ei toivo kenellekään, vaikka joissain tapauksissa kuntien säästötarpeet voivat kohdistua myös kouluihin. Toinen asia on, millaista säästöä lakkautuksista saadaan, kun vastaavasti esimerkiksi kuljetuskustannukset kasvavat.

Lisäksi Kankaanpäässä muistetaan linjaus vuodelta 2006, jonka mukaan koulutuslautakunnan tavoitteena on tilanne, jossa jokaisen päätien suunnassa olisi vähintään yksi toimiva kyläkoulu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: