Ilmastonmuutos lyö koronan lyttyyn - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Ilmastonmuutos lyö koronan lyttyyn

7.5. 6:00

Ilmastonmuutos on niin kattava ja sen uhka niin voimakas, että me vaistomaisesti käännämme siltä katseemme pois samalla tavalla kuin vältämme katsomasta suoraan aurinkoon.”

Lause löytyy amerikkalaisen David Wallace-Wellsin viime vuonna ilmestyneestä kirjasta ”Asumiskelvoton maapallo – elämä lämpenemisen jälkeen”. Kirjoittaja läväyttää eteemme kylmän totuuden siitä, mihin ihmisten aineellisen hyvinvoinnin tavoittelu on johtanut ja mihin se vielä johtaa.

Kysymys on yksinkertaisesti maapallon keskilämpötilan noususta fossiilisten polttoaineiden käytön seurauksena. Jos onnistumme pitämään lämpenemisen tavoitellussa kahdessa asteessa, jo siitäkin seuraa valtavia ympäristökatastrofeja ja inhimillistä kärsimystä miljoonille ihmisille.

Todellisuus voi tuoda meille vuoteen 2100 mennessä neljän asteen lisälämmön. Silloin väestö elää täydellisen kaaoksen keskellä.

Meneillään oleva koronakaaos on pientä sen rinnalla. Silloin ihmiskunta nauttii parin kolmen edellisen sukupolven markkinatalouden hedelmistä.

Maapallon eri osia koettelevat ennen näkemättömät tulvat, kuivuuskaudet ja hirmumyrskyt, sekä tappavat hellejaksot ja uskomattomiin mittoihin leviävät maastopalot. Rannikkokaupungit autioituvat merenpinnan noustessa useilla metreillä. Ihmisiä on entistä enemmän, tilaa ja ravintoa yhä vähemmän.

Kaiken keskellä leviävät myös uudet holtittoman lentomatkailun aiheuttamat viruspandemiat.

Hallituksemme on presidentin tuella toiminut esimerkillisesti asettaessaan maan poikkeustilaan. Nyt jos koskaan luonto ja ympäristö saivat lisäaikaa, kun monet kuluttavat ja turmelevat yritykset toimintoineen pakotettiiin jäihin tai säästöliekille.

Yksi asia vain kummastuttaa. Miksi poikkeustoimiin ei tartuttu vuosia sitten, kun kaikki ihmiskunnan materiaaliset ylilyönnit jo olivat nähtävissä?

Kai se on niin, ettei kuoleman uhka kosketa, jos se on tiedeihmisten ennusteissa 30 tai 50 vuoden päässä. Vasta kun virus sahaa kaulaamme konkreettisesti tässä ja nyt, koetaan herätys.

Miten edetään? Merkit viittaavat, että koronan mentyä kaikki palaa ennalleen.

Lomalennot maailman ääriin ovat taas köyhän kansan riemuna, moottorit pärisevät formularadoilla, ja hetkeksi unohtunut talouskasvun ihme nousee juoksuhaudastaan. Ihmiskunnan lopullinen tuho on taas askeleen verran lähempänä.

Tuomo Hurme

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luontovalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?