Ovatko suomalaiset nuoret laiskoja? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Ovatko suomalaiset nuoret laiskoja? Kyllä suomalainenkin pärjää kovissa töissä

26.7.2020 6:00

Onko kansakunta rappiolla? Siltä ainakin vaikuttaa, kun yhteisenä pelkona on, ettei peltojen ja metsien satoa saada omin voimin kerättyä talteen. Onhan se aika posketonta, että kun metsät ja pellot pullistelevat syötävää, niin sitä ei jakseta sieltä kerätä.

Korkean elintason maassa on totuttu siihen, että thaimaalaiset ja ukrainalaiset kantavat ruoan nenän eteen. Kun korona sulki maiden rajoja, marja- ja maatalousyrittäjät hermostuivat. Alettiin itkeä työvoimapulaa, vaikka maassa on omasta takaakin työttömiä.

Yleinen arvio oli, että suomalaiset nuoret eivät raskaita ja vähäpalkkaisia töitä halua tehdä. Ikävä kyllä kesän mittaan kuulin useasta nuoresta, joka olisi halunnut marjatilalle töihin, mutta kun tilalle sitten olikin saatu ulkomaalaisia työntekijöitä, oli nuori jäänyt työtä vaille.

Tällaisessa asenneilmapiirissä nuorelle syntyy melko ristiriitainen kuva työelämästä. Toisaalta hän saattaa tuntea olevansa laiska ihminen, joka ei pysty kovaan työhön. Toisaalta hän voi kokea, että suomalaiset ovat sen verran parempaa väkeä, ettei heidän ole tarkoituskaan tehdä raskaita töitä, vaan ne kuuluvat ulkomaalaisille.

Ymmärrän, että maatiloilla eletään kovassa talouspaineessa. Työt pitää hoitaa rivakasti ja mahdollisimman halvalla. Siinä esimerkiksi thaimaalaiset ja ukrainalaiset ovat omaa luokkaansa.

Asenneilmapiiri on kesän aikana silti hiukan muuttunut siihen suuntaan, että ehkä me suomalaisetkin pystymme jotain tekemään. Käsitykset alkoivat muuttua, kun selvisi, ettei niitä ulkomaalaisia yksinkertaisesti saada tänne sellaisia määriä kuin ennen koronaa.

Totta puhuen olen tänä kesänä kuullut niistäkin nuorista, jotka saivat kesätyön marjatilalla, mutta parin päivän jälkeen ilmoittivat, että työ ei heille sovi. Näin helposti ei pitäisi luovuttaa. Työn tekeminen on aina parempi vaihtoehto kuin jäädä yhteiskunnan tuilla elämään. Kunhan käsissä on oikeat välineet ja tekniikka hallussa, niin uskon vahvasti, että kyllä suomalainenkin pärjää maatilan kovissa töissä.

Eihän koronan kaltaisia katastrofeja joka vuosi eteen tule, mutta varautuminen tulevaan on viisautta. On hyvä kehittää yhteiskuntaa siten, että tarpeen tullen pärjäämme omillamme.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?