Taloudessa pyyhkivät pakkastuulet – nyt kannattaa pidättää pissahätää - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Taloudessa pyyhkivät pakkastuulet – nyt kannattaa pidättää pissahätää

22.9.2020 4:00

Kuntalaisille on luvassa kylmää kyytiä, kun kunnissa syksyn mittaan käsitellään leikkauslistoja. Vaikka hallituksen budjettiriihen jälkeen tilanne ei näytä aivan yhtä lohduttomalta kuin vielä hetki sitten, säästökuurilla on suurin osa Suomen kunnista.

Porissa ehdotetaan esimerkiksi perusopetuksen tuntimäärien karsimista ja koulunkäynninohjaajien vähentämistä.

Näistä säästötoimista tulee mieleen lähinnä perinteinen tarina housuun pissaamisesta pakkasella. Lämmittää hetken, mutta seuraukset ovat jäätävät.

Tukea tarvitsevia oppilaita on paljon ja suuret ryhmät ilman jakotunteja vaikeuttavat kaikkien, ei vain erityistä tukea tarvitsevien, oppilaiden oppimista.

Jos opinnot eivät peruskoulussa onnistu, on suuri riski ongelmille myös myöhemmällä iällä. Niinpä peruskoulussa on tehtävä kaikki, jotta syrjäytymisen riskejä pienennetään. Perusopetuksen heikentäminen maksaa säästöihin nähden moninkertaisesti tulevina vuosina.

Kaikkia opetuksen säästötoimia tuskin esittäjäkään pitää järkevänä, mutta viranhaltijoilla ei tiukassa talouspaineessa ole muuta vaihtoehtoa, kuin tuoda ei-lakisääteisiä asioita hintalappuineen kuntalaisten ja poliitikoiden arvioitavaksi.

Osa haluaa veronkorotusten sijaan karsia palveluista. Kaikille julkiset palvelut eivät ole kovin tärkeitä, joutaahan sitä henkilöstöä kilometritehtaalle ja asiakasmaksuja voidaan aina nostaa.

On kuitenkin paljon suurempi joukko, joille on tärkeää, että kaikki voivat luottaa laadukkaisiin terveyspalveluihin, hyvään hoivaan ja koulutukseen.

Verokeskustelu lienee edessä vielä monessa kunnassa, mutta kunnallisveroprosentin kymmenyksiä tärkeämpää on kuitenkin yleinen työllisyyskehitys. Koko maahan tarvitaan uusia työpaikkoja, jotta julkinen talous saadaan tasapainoon.

Tällä kertaa hallituksessa ollaan ymmärretty, että työttömiä kepittämällä ei synny uusia työpaikkoja, vaan tehokkaammat keinot löytyvät yksilöllisistä palveluista ja koulutuksesta.

Aiemman aktiivimallin sijaan työnhakijaa ei rangaista asioista, joille hän ei voi mitään. Kuten siitä, jos haettavia työpaikkoja ei ole tai jos oma työkyky ei vastaa haussa olevien paikkojen vaatimuksia. Karenssit lyhenevät ja merkittävänä parannuksena työnhakijat saavat jatkossa henkilökohtaisempaa palvelua.

Vaikka kuntataloudessa on nyt vaikeaa, on syytä uskoa, että parempia aikoja on tulossa. Nyt ei ole aika tehdä hetken helpotusta tuovia hätäratkaisuja, joilla sukelletaan syvälle taantumaan. Jospa valittamisen sijaan terästäytyisimme tekemään töitä sen eteen, että Satakunta saa oman osansa valtion ja EU:n elvytystoimista.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos