Kotioluen panija joutuu edelleen oikomaan ummehtuneita mielikuvia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pää sekaisin mahdollisimman halvalla? Kotioluen panija joutuu edelleen oikomaan ummehtuneita mielikuvia

25.5.2019 7:54

Vaikka oluen kotivalmistuksesta tuntuu tulleen viime vuosina todellinen trendiharrastus, joutuu siihen liittyviä mielikuvia toisinaan edelleen oikomaan. Virheellinen mielikuva on yleensä se, että harrastuksen ainoa tarkoitus on saada pää sekaisin mahdollisimman halvalla.

Olen pyörittänyt muutaman ystäväni kanssa pientä kotipanimoa joitakin vuosia, ja voin vakuuttaa, ettei harrastuksessamme ole kyse siitä. Jos laskee panimolaitteisiin käytetyn rahamäärän, mitä ei tietenkään kannata tehdä, en ole varma, onko itse tehty olut lopulta edes kovin edullista.

Olen joskus yrittänyt selittää olutharrastuksen hienoutta vertaamalla sitä valokuvaukseen. Jos valokuvauksen harrastaja pyrkii ottamaan mahdollisimman täydellisen kuvan, on kotipanijan tähtäimessä täydellisyyttä hipova olut. Laadukkaita oluitahan on nykyään kaupat täynnä ja hienoja kuvia netti pullollaan, joten siinä mielessä kummassakaan harrastuksessa ei hitustakaan järkeä.

Siinä, missä valokuvaajan keinovalikoimassa täydellisen otoksen metsästyksessä ovat kuvauksen kohde, sommittelu, valaistus, polttoväli ja kenno, löytyy oluen valmistajan paletista erilaiset maltaat, humalat, hiivat ja lämpötila. Hurjimmat anarkistit lisäävät oluen sekaan humalan lisäksi muitakin mausteita.

Näiden muuttujien tietynlaisella yhdistelmällä on molempien alojen harrastajilla mahdollisuus saavuttaa käytännössä rajaton määrä erilaisia lopputuloksia.

Joskus kotipanimon lopputuote on lähempänä täydellisyyttä, joskus hyvinkin kaukana siitä. Maku on tietenkin maistajan suussa, mutta uskallan väittää, että suurin osa tekemistämme oluista on ollut oikeinkin onnistuneita.

Kaksi olutpanostamme ovat olleet niin kehnoja, että kaadoin ne suoraan viemäriin. Päädyin pitkällisen analyysin jälkeen siihen, että pitkään avatussa pakkauksessa ollut hiiva oli päässyt pilaantumaan. Siirryin samalla puolen kilon hiivapusseista 11 gramman kerta-annosten käyttäjäksi, vaikka niiden kilohinta vähän hirvittääkin.

Senkin olen itseoppineen panimomestarin urallani oppinut, ettei olutta kannata maustaa mesiangervolla, ellei sitten satu pitämään saippuan makuisesta oluesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut