Pääministeri haluaa panna niskoittelijat kuriin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Pääministeri haluaa panna niskoittelijat kuriin

Puolustusvoimien uutta komentajaa koskeva haastattelu oli tarkoitettu muistutukseksi koko virkamieskunnalle. Hän joutui vähän kuin sijaiskärsijäksi, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

7.8.2019 16:22

Helsinki

Politiikan toimittajia Kesärannassa tavannut pääministeri Antti Rinne (sd.) selvensi hämmennystä herättänyttä lehtihaastattelua, jota ehdittiin tulkita ripitykseksi puolustusvoimien tuoreelle komentajalle Timo Kiviselle.

– Olen havainnut viimeisten vuosien aikana muun muassa puolustusministeriössä, mutta myös muissa ministeriöissä, tilanteita, joissa se poliittinen päätöksenteko, joka on asiaan kohdistunut, ei ole suoraan ainakaan viime kädessä loppujen lopuksi ohjannut virkamiestoimintaa, Rinne sanoi.

– Sen takia halusin kiinnittää huomiota uuden komentajan aloittaessa siihen, että nyt huolehditaan siitä, että poliittisten päätöksenteon kohteena olevat päätökset ovat niitä, jotka ohjaavat viranomaisen toimintaa, hän perusteli.

Vaikuttaa siltä, että Rinteen tarkoituksena on ollut antaa etukäteen kurinpalautus kaikkien ministeriöiden johtaville virkamiehille. Vasta nimitettynä korkeana virkamiehenä Kivinen joutui siten vähän kuin sijaiskärsijäksi, kun pääministeri Uutissuomalaisen haastattelussa korosti, että komentajan on syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittelemän linjan toteuttajana.

Ministeriöiden kansliapäälliköt ovatkin kesän aikana joutuneet tavaamaan hallitusohjelmaa. Lännen Median tietojen mukaan Rinne tapaa lähiaikoina johtavat virkamiehet vielä ministeriöittäin.

Virkamiesten puntit tutisevat

Punttien voi kuvitella tutisevan ainakin valtiovarainministeriössä. Siellä virkamiesten muistissa ovat varmaan vielä muutenkin Rinteen vaalien alla antamat vähättelevät lausunnot kamreereista, jotka tulevat sanomaan, mihin rahat riittävät ja että on pakko leikata.

Kohta pitää varmaan olla huolissaan virkavastuulla toimivien virkamiesten sananvapaudesta EU:n puheenjohtajamaassa, joka kyllä herkästi arvostelee Unkaria oikeusvaltioperiaatteiden loukkauksista.

Ongelmana Rinteen kannalta on myös luotettujen johtavien demarivirkamiesten vähyys, mitä yritetään paikata massiivisella poliittisten erityisavustajien ja valtiosihteerien armeijalla.

Lehdistökin saa osansa

Rinteen "ökyveneestä" kirjoittava lehdistökin saa välillä osansa pääministerin tuhahteluista. Hän selitti keskiviikkona, että vanhan DDR:n ajalta olevan paatin vakuutusarvo on 100 000 euroa, mutta ei ole tietoa, paljonko sen myyntiarvo olisi.

Rinne ehti lyhyellä kesälomallaan reissata veneellään toista viikkoa Saaristomerellä. Sen jälkeen puhelimet ovat käyneet kuumana, kun on pitänyt selvitellä hallituskumppaneiden, keskustan ja vihreiden, uusia riitoja ilmastopolitiikasta.

Julkisuudessa pääministeri pyrkii rauhoittelemaan jännitteitä, jotka kertovat keskustan kipuilusta hallitusratkaisua kohtaan.

Seuraavaksi hallitusyhteistyötä koetellaan, kun esitys työttömyysturvan aktiivimallin leikkurin kumoamisesta lähtee ensi viikolla lausunnolle. Selvitys aktiivimallin työllisyysvaikutuksista valmistuu vasta myöhemmin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos