Jokaisella meistä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, kun tilanne vaatii – seurauksia ei pitäisi joutua pelkäämään - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Jokaisella meistä on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, kun tilanne vaatii – seurauksia ei pitäisi joutua pelkäämään

1.2.2020 6:00

Jokainen kerta on liikaa, kun joku joutuu tekemään lastensuojeluilmoituksen. Ihannemaailmassa niitä ei tarvitsisi tehdä.

Vaaleanpunaista unelmayhteiskuntaa ei kuitenkaan ole olemassa. Moni lapsi kärsii hätää joka päivä. Tämän vuoksi jokainen ilmoitus on ensiarvoisen tärkeä. Tai näin sen pitäisi olla. Kuten Pasi Mattila kirjoitti (SK 23.1.), perättömät lastensuojeluilmoitukset ovat uusi ilmiö. Sanoinkuvaamattoman typerä sellainen.

Olen tehnyt kerran lastensuojeluilmoituksen. Se on jäänyt mieleen, ja suurilta osin täysin vääristä syistä.

Tekemästäni lastensuojeluilmoituksesta on lähes kymmenen vuotta. Olin tuolloin nuori opiskelija, ja tein opiskelujen ohella asiakaspalvelutyötä. Työvuoron aikana sattui jotakin, mikä herätti huoleni pienestä lapsesta. Suuren huolen. Puhuin tästä työkaverilleni ja pohdin asiaa harkiten. Saman työvuoron aikana tein lastensuojeluilmoituksen, enkä todellakaan kevyin mielin.

Päätös oli raskas. Puhelun taustalla oli kaikkea muuta kuin ajatus kiusaamisesta tai haitanteosta.

Muistan kokemuksen ikuisesti. Siksi en voi ymmärtää, miten joku kehtaa tai edes pystyy tekemään perättömän ilmoituksen.

Tein ilmoituksen anonyymisti, koska minulla ei ollut työni puolesta ilmoitusvelvollisuutta. Case ei päättynyt osaltani tähän.

Ensin sain silloiselta esimieheltäni moitteet, että olin tehnyt ilmoituksen työajalla. Mietipä itse: Jos olet nähnyt jotakin sellaista, että pelkäät tosissasi lapsen hyvinvoinnin puolesta, odotatko useamman tunnin työvuorosi päättymistä ja mietit asiaa sitten? Tämän jälkeen esimieheni kertoi lastensuojeluilmoituksen kohteelle sinä päivänä työvuorossa olleiden henkilöiden nimet.

Vastaavanlaiset tapahtumat saattavat olla esteenä perusteltujen lastensuojeluilmoitusten tekemiselle. Seurauksia ei pitäisi joutua pelkäämään. Jokaisella lapsella on oikeus hyvinvointiin, mutta lapsi ei itse osaa puolustaa oikeuksiaan. Tämän vuoksi jokaisella meistä on velvollisuus tehdä se, kun tilanne vaatii.

Koska kaikki lastensuojeluilmoitukset tutkitaan, perättömillä ilmoituksilla tehty kiusanteko on pois siitä ajasta, joka viranomaisilla olisi käytettävissä oikeasti hädässä oleviin lapsiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut