Kolumni Raisa Ranta: Maapallo ulosotossa, velkojina luonto, lapset ja julkinen sektori - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Ylivelkaantuneet suomalaiset – maapallo ulosotossa, velkojina luonto, lapset ja julkinen sektori

30.7.2019 3:00

Eilen vietettiin maailman ylikulutuspäivää, eli nyt olemme käyttäneet maapallon tänä vuonna tuottamat luonnonvarat loppuun ja nyt maapallo elää loppuvuoden velaksi luonnolta ja tulevilta sukupolvilta. Suomalaisten ylikulutuspäivä meni jo huhtikuun alussa, eli me käytämme vielä paljon maapallon keskivertoakin enemmän. Ylikulutuspäivä tulee joka vuosi aiemmin, vaikka yleinen mielipide ja vakava huoli ilmastonmuutoksesta vaatii ripeitä toimia. Kiertotalous ei ole taikasana, joka yksin riittää leikkaamaan luonnonvarojen käyttöä, vaan tarvitaan järeitä toimia niin energiantuotannon, liikkumisen, ruoantuotannon, asumisen ja materialismin kohtuullistamiseksi.

Suomalaiset ottavat luonnonvarojen lisäksi muutakin velkaa, jota eivät pysty maksamaan takaisin. Ulosottovelallisten määrä ja maksuhäiriömerkinnät jatkavat kasvuaan. Kyse ei ole mistään marginaali-ilmiöstä, vaan rahavaikeuksien kanssa painiskelee viimeisimpien maksuhäiriömerkintöjen perusteella yli 380 000 suomalaista ja ulosottotilastot viime vuodelta kertovat vieläkin karumpia lukuja. Joukosta erottuvat erityisesti 25-44 -vuotiaat miehet, joista yli 15 prosentilla on maksuhäiriöitä.

Erityisen huolestuttavana ulosotossa erottuvat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut. Viime vuonna yli 420 000 sote-maksua päätyi ulosottoon, vaikka nykyinen asiakasmaksulaki velvoittaa kunnan alentamaan maksua tai jättämään sen kokonaan perimättä, jos asiakkaan taloudellinen tilanne sitä edellyttää. Valitettavasti kunnat ja sairaanhoitopiirit eivät juuri noudata lain kirjausta, vaan maksut peritään täysimääräisinä. Kuntien ääneen lausumaton tavoite lienee ohjata maksut Kelan maksettavaksi toimeentulotuen kautta, mutta asiakas ei usein ole tästä mahdollisuudesta tietoinen tai esimerkiksi alentuneen toimintakyvyn vuoksi kykenevä sitä itsenäisesti hakemaan. Näin hyvinvointivaltio velkaannuttaa sairaita ja valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevia. Tämä ei ole sen enempää yksilön kuin yhteiskunnan edun mukaista, vaan ainoa voittaja lienee perintäyhtiö.

Asiakasmaksulain uudistaminen on uuden hallituksen pöydällä ja toivottavasti sen suhteen toimitaan viipymättä, jotta maksujen huojennuksiin veloitetaan nykyistä tiukemmin. Sillä välin kuntien ja sairaanhoitopiirien tulisi vähintäänkin edellyttää sosiaalityöntekijän yhteydenottoa tilanteen selvittämiseksi ennen maksujen siirtämistä perintäyhtiölle tai ulosottoon.

Oli kyse sitten maksuhäiriöistä, asuntolainasta tai maapallon luonnonvarojen ylikuluttamisesta, velkaantuminen yhdistää meitä suomalaisia. Velkajärjestely voi ratkaista joidenkin ongelmat, mutta maapallon ulosottomiestä ei kukaan pääse karkuun.

Kirjoittaja on porilainen kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos