Hyviä uutisia – vihapuheen jälkeinen aika on lähellä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Hyviä uutisia – vihapuheen jälkeinen aika on lähellä

18.2.2020 6:00

Tasavallan Presidentti herätti – unilukkari. Puhui hyvistä uutisista. Uskosta huomiseen.

Luin hänen mainitsemansa lehden liitteen. Googlailin myös. Maailma on täynnä positiivista ja tähän on herätty. Netistähän löytyy ja lukeminen voi pelastaa päivän.

Tein pienen gallupin nuoremmalle sukupolvelle. Pyysin kertomaan, mikä heidän mielestään oli hieno uutinen, josta mediassakin puhuttiin. Kiitos junnut.

Ylivoimaisesti eniten arvoa nuoremmat antoivat sille, että luontoa ja eläimiä on onnistuttu pelastamaan. Johtuneeko siitä, että tietoisuus on kasvanut - mutta myös siitä, että vellovan negatiivisuuden alla hyvät uutiset antavat toivoa. Vedet puhdistuvat. Ruisrääkkä ja merikotka ovat palanneet. Sukupuuttoon kuolleiksi luultuja kilpikonnia on löytynyt. Muutos on mahdollinen.

Mainintoja saivat myös äärimmäisen köyhyyden väheneminen ja Suomen nuorison terveemmät elintavat. Globalisaation myötä köyhien osuus on vähentynyt kolmanneksesta alle kymmenykseen. Tupakointia nuoret eivät enää harrasta ja päihteitä käytetään vähemmän. Tämänpäivän nuori haluaa toisellekin hyvää.

Huomasin myös, että moni media on tehnyt päätöksen kaivaa tietoisesti esiin positiivisia uutisia. Vanha ohjehan kuului: ”Bad news is good news – good news is no news”. Onneksi tämä on muuttumassa.

Ilahduin myös sanomalehtiviikon lasten ja nuorten kirjoituksista. Kunpa me vanhemmatkin osaisimme olla yhtä ratkaisuhakuisia, kun näemme vääryyttä ja korjattavaa. Emiliaa, Inkaa, Elliä, Eemeliä, Ottoa ja Jiriä ei palkittu kirjoituksistaan turhasta. Oi, kunpa lehtiä luettaisiin vielä enemmän.

Ylessäkin oli viime viikolla mediakasvatusviikko. Lapsille halutaan kertoa, miten mediaa luetaan, somea käytetään fiksusti ja toista kunnioitetaan. Toki tätä voisi opettaa myös vanhemmille.

Satakunnan Kansankaan eforttia ei voi väheksyä. On halua ja on tekoja. Ystävänpäivän pinkki lehti, kirjoitukset ystävällisyydestä ja toimituksen lupaus tehdä ystävällisiä tekoja kertovat myös tarpeesta. Toivottavasti se täytetään. Jos omistajanvaihdos jonkun uudistuksen tuo, toivon sen olevan Sanomissa tapana oleva lasten uutisten aukeama. Oppia aikuisillekin.

Olen luottavainen. Kaikki ei ole synkkää. Uskon myös, että vihapuheen jälkeinen aika on lähellä. Vihapuhe on nuortenkin mielestä paitsi vahingollista ja tuomittavaa, myös noloa ja lapsellista. Kun uskomme hyvään toisissamme, saavutamme jotain enemmän. Huominen on hyvä.

Sampsa Kataja

Kirjoittaja on porilainen asianajaja ja varatuomari.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: