Timo Aro: Porilainen pärjää aina – entä Pori? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Porilainen pärjää aina, entä Pori? – On riski, että Pori jää ainoana kymppikerholaisena kaupunkisopimusten ulkopuolelle

21.8.2019 6:00

Kaupunkien välinen kilpailu resursseista, osaajista, yrityksistä, investoinneista ja huomioarvosta kiristyy. Alueet jakautuvat voittajiin, sinnittelijöihin ja häviäjiin. Pori ei ole juuri nyt voittajien joukossa, mutta on noussut ylös kanveesista ennenkin.

Pori on 10:nneksi suurin asukasluvultaan ja 11:nneksi suurin työpaikkamäärältään. Molemmat ”supermittarit” ovat alavireisiä. Positiivinen rakennemuutos on toistaiseksi kiertänyt Porin. Porilaisena ketuttaa, kun suuremmat kaupungit ovat karanneet tavoittamattomiin ja osa pienemmistä on tulossa rinnalle.

Porilla on kuitenkin perusta kunnossa ja kyky menestyä.

Yksi mahdollisuus on hallitusohjelmaan sisältyvät valtion ja kaupunkien sopimusmenettelyt, joissa liikkuu rahaa, vaikutusvaltaa ja tulevaisuuspääomaa. Tärkeimmät sopimukset liittyvät maankäyttöön, asumiseen ja liikenteeseen (MAL-sopimus), korkeakouluihin sekä tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovaatioihin (TKI-sopimus), EU:n rakennerahastojen kaupunkiulottuvuuteen ja työllisyyskokeiluihin.

MAL-sopimus tehtäneen yhdeksän suurimman kaupungin kanssa. Valtio sitoutuu sovittujen kaupunkikehitys- ja liikennehankkeiden rahoitukseen 12 vuoden ajaksi. Jyväskylä, Lahti ja Kuopio päässee ensimmäisen kerran sopimuksen piiriin. Kolmikko on tehnyt vuosikausia yhteistä lobbausta asian eteen. Pori ei ole ollut mukana keskusteluissa.

TKI-sopimuksessa sovitaan julkisen ja yksityisen tutkimus- ja kehitysrahoituksen lisäämisestä alueella. Sopimukset tehdään yliopistokaupunkien ja valtion välillä. Ellei Poria tulkita yliopistokaupungiksi, olemme ulkona.

EU:n uudella rakennerahastokaudella kaupunkiulottuvuuteen varataan noin 60 miljoonaa euroa. Resurssi korvamerkitään nykytiedon mukaan joko 12 suurimmalle kaupungille tai yliopistokaupungeille.

Hallitus jatkanee suurten kaupunkien kanssa myös työllisyyskokeiluja ja –alliansseja. Kyse on kerrannaisvaikutuksiltaan mittavasta elinvoimaresurssista. Porilla ei ole varaa jäädä ulkopuolelle.

On riski, että Pori jää ainoana kymppikerhon kaupunkina kaupunkisopimusten ulkopuolelle. Riski realisoituu ilman aktiivista edunajamista. Porin on oltava niissä pöydissä, jossa tulevaisuutta koskevat päätökset suunnitellaan, valmistellaan ja tehdään.

Vaikuttaminen ei ole yhden naisen tai miehen show, vaan edellyttää tietoa, resursseja, verkostoja ja osaamista. Tulevaisuutta ei tehdä tavaamalla ohjevihosta lobbaustavoitteita, kuten kävi osalle päättäjistä Suomi-Areenalla.

Porilainen pärjää aina, mutta miten käy Porin ja ketkä oikein puhuvat meidän puolestamme?

Kirjoittaja on muuttoliiketutkija ja valtiotieteiden tohtori.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos