Köyhä hyötyisi perustulosta, sairas kaipaa palveluita - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Köyhä hyötyisi perustulosta, sairas kaipaa palveluita

14.1.2020 3:00

Tammikuun sää on yhtä harmaa kaikille, mutta osalle kuukausi näyttäytyy poikkeuksellisen ankeana.

Jos olet pienituloinen ja sairas, on vuoden alku taloudellisesti erityisen raskasta aikaa, kun terveyspalvelujen, lääkkeiden ja matkojen maksukatot ovat vielä kertymättä. Osalle ratkaisu voi olla toimeentulotuki, mutta osa jättää yksinkertaisesti lääkkeet tai palvelut hankkimatta.

Potilasjärjestöjen jäsenkartoituksen mukaan noin joka neljäs pitkäaikaissairas tinkii muista välttämättömistä menoista lääkkeiden vuoksi ja viidesosa asiakasmaksujen vuoksi. Myös THL:n tutkimukset kertovat samansuuntaista viestiä, vuonna 2018 suomalaisista 20,3 prosenttia kertoo joutuneensa tinkimään ruuasta, lääkkeistä tai lääkärikäynneistä rahan puutteen vuoksi.

Maksuhäiriömerkinnät jatkoivat kasvuaan 1,3 prosentilla ja sellainen on nyt 38 700 henkilöllä.

Suomen Asiakastieto Oy:n rekisterin mukaan viime vuonna tuli yli 1,8 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää. Tämä on 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Käytännössä luvut kertovat siitä, että samat henkilöt ovat velkaantuneet entistä useampaan suuntaan ja ongelmat kasautuvat. Myös julkiset sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakasmaksut johtavat yhä useammin velkaantumiseen.

Edellisvuonna yli 420 000 perittyä asiakasmaksua päätyi ulosottoon, viime vuoden tilastoja vielä odotellaan.

Erilaiset rekisterit, selvitykset ja tutkimukset toinen toisensa jälkeen kertovat karua kieltään hyvinvointivaltiomme heikommassa asemassa olevien pahoinvoinnista.

Mutta myös ratkaisuehdotuksia on esitetty. Ammattilaisten Sosiaalibarometri 2019 nostaa tärkeimmäksi hallituksen eriarvoisuutta torjuvaksi toimeksi hyvinvointi- ja terveyspalveluiden turvaamisen kunnissa ja maakunnissa.

Toimivat ja saavutettavat sote-palvelut ovat siis tärkeitä kaikille, mutta erityisesti vaikeassa asemassa oleville. Valtaosa sosiaalialan ammattilaisista näkee myös, että perusturvaetuuksien tasoa on korotettava.

Kun asiaa kysytään itse köyhyyttä kokeneilta, vastaukset ovat samankaltaisia. Ihmiset kaipaavat palveluja ja riittävää perusturvaa.

Loppuvuodesta 2019 julkaistu Köyhien ääni kuuluviin -raportti perustuu yli 500 köyhyyttä kokeneen vastauksiin.

Ratkaisuehdotuksena erityisesti perustulo saa kannatusta. Tämä vapauttaisi niin ihmisten omia kuin ammattilaistenkin resursseja olennaiseen, esimerkiksi työllistymiseen, kuntoutumiseen ja koulutukseen sekä muuhun hyvinvointia lisäävään toimintaan byrokratian ja paperinpyörittelyn sijaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos