Miksi ilkut, kun ihminen uupuu? - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Miksi ilkut, kun ihminen uupuu?

Anne Nikka. Kommentti.

19.5.2019 6:00 | Päivitetty 19.5.2019 8:46

Tiesitkö, että joka neljäs sairauslomapäivä johtuu mielenterveyden ongelmista? Tiesitkö, että puolet työkyvyttömyyseläkkeistä on mielenterveysperusteisia ja osuus on kasvamassa. Tiesitkö, että itsemurhien määrä on vuonna 2016 kääntynyt taas nousuun?

Naurattaako? Tuskin. Tekeekö mieli ilkkua? Tuskin.

Silti moni tekee niin.

Samaan aikaan, kun mielenterveysongelmat ovat kasvussa, Suomessa on nostanut päätään todella kuvottava ja vaarallinen ilmiö: julkinen ristiinnaulitseminen ja ilkkuminen, kun esimerkiksi poliitikko joutuu sairauslomalle mielenterveysongelmien ja uupumisen takia.

Ilmiö on niin vastenmielinen, ettei sen kuvailemiseen riitä mitkään sanat. Kukaan meistä ei voi tietää muiden henkilökohtaisia asioita ja ongelmia pelkän julkisen työn perusteella. Taustalla voi olla monenlaisia kriisejä, ihmissuhdeongelmia, läheisten sairastumista ja kuolemaa sekä omien voimien pitkäaikaista vähenemistä.

Ei tarvita kuin yksi pieni sysäys, esimerkiksi julkinen kohu, se voi pudottaa pitkään kuilun reunalla seisseen ihmisen kuiluun.

Yksioikoinen ilkkuja vetää tietenkin mutkat suoraksi ja tekee päätelmän, että nyt se luuseri lähti kohua karkuun keksitylle sairauslomalle.

En ota kantaa kenenkään poliitikon sanomisiin, enkä hyväksy ihmisarvoa loukkaavia julistuksia. En puolustele myöskään sammakoita suustansa tiputtelevia poliitikoita, joten älä turhaan ymmärrä tahallasi väärin.

Sen sijaan otan vahvasti kantaa siihen, että toisten masennukselle ja uupumiselle ilkkujat pitäisi marssittaa julkiseen häpeäpuuhun koko kansan katsottavaksi. Heitä kuuluisi rangaista ihmisyyteen kohdistuvasta rikoksesta viemällä heiltä sananvapaus.

Vaikka sananvapauden pitäisi kuulua kaikille, enää en ole siitä yhtä varma. Jos ihminen ei osaa käyttää sananvapautta muuhun kuin ilkkumiseen ja toisten ihmisten kiusaamiseen, ei muuta kuin suitset suuhun ja loppuelämän porttikielto kaikkiin sosiaalisiin medioihin.

Helsingin Sanomat kirjoitti (18.4.2019), että mielenterveys­ongelmat vievät opiskelijoitakin sairauslomille. Tuleeko mieleen ilkkua, että nuori ihminen, etkä tuon vertaa jaksa? Mietipä sitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut