Kolumni: Game of Thrones -saaga saanee jatkoa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Olen vakuuttunut, että Game of Thrones -saaga saa jatkoa

4.6.2019 15:56 | Päivitetty 4.6.2019 15:59

Varoitus: Kolumni sisältää Game of Thrones -juonipaljastuksia.

Game of Thronesin kahdeksas kausi päättyi kuluneena keväänä. Virallisen tiedon mukaan saaga on nyt päättynyt, kokonaan.

It is hard to believe it is over, if truth be told. Lainaus GoT-kirjailija George R. R. Martinin blogista heijastaa monen sarjan näyttelijänkin tuntoja.

Faneista monet ovat itsemurhan partaalla. Miljoonat ovat panneet nimensä listaan, jossa vaaditaan ”epäonnistuneen” viimeisen tuotantokauden kuvaamista uudelleen.

Kun jotakin on tehtävä.

Sarjaa alusta asti seuranneena ja jo julkaistut kirjat lukeneena olen vakuuttunut, että GoT tulee saamaan jatkoa 2-3 vuoden sisällä.

Aiheiden vähyys vaivaa amerikkalaista tv-draamaa. Sellaisia aiheita, jotka saavat kaiken nähneen massan liikkeelle, on ainoastaan kourallinen. Varsinkin Netflixin ja HBO:n kaltaiset suoratoistopalvelut kaipaavat Chernobylin ja GoT:n kaltaisia ideoita kuin toimittajat skuuppiaiheita.

Elokuvateollisuudessa puute on vielä suurempi. Kuka olisi uskonut, että esimerkiksi Star Wars ja Harry Potter saisivat jatkoa?

Raha ratkaisee. Kaikkein halvinta tv-draamaa tehdä on Kauniiden ja rohkeiden kaltainen vuoropuhelutykitys, jossa juonitellaan keskustellen.

Sellainen puuttui kokonaan GoT:n kahdeksannelta kaudelta. Dialogin sijasta keskityttiin näyttäviin joukkokohtauksiin ja taisteluihin ja maksettiin maltaita.

GoT oli siirtynyt henkilövetoisesta, historialliseen tyyliin kerrotusta draamasta rivakasti etenevään toimintafantasiaan. Se ei miellyttänyt kaikkia faneja.

Myös kahdeksannen tuotantokauden päätösosa antoi monta vihjeriviä, että jatkoa on luvassa.

Jäi muutama temaattinen avoin kysymys, jotka ennakoivat jatkotuotantokausia. Keskeiset päähenkilöt eivät kuolleetkaan. Sitten Tyrion meni sanomaan pohjoisen takamaille karkotetulle Jon Snow’lle, että nähdään kymmenen vuoden päästä.

Martinin kirjoissa riittää valtavasti materiaalia suoratoiston moolokin kitaan. Ensimmäinen Tulen ja jään laulun universumiin perustuva spinoff-sarja alkaa ensi vuonna, neljä muutakin on tekeillä.

Tv- ja elokuvasaagojen jatko riippuu pitkälti näyttelijöistä, haluavatko he vielä jatkaa samassa produktiossa. Sama koskee vastaavia tuottajia.

GoT:n luoneet David Benioff ja D. B. Weiss tekevät seuraavaksi aimo annoksen Tähtien sotaa. Sitä saattaa seurata Jon Snow’n vastaisku, jos Harmaa Mato syöksee Bran Starkin ja Tyrionin kuuden kuningaskunnan valtaistuimelta.

Samalla koittaa kevät miljoonille GoT-faneille ympäri maailmaa.

Kirjoittaja on ulvilalainen opettaja ja kulttuurijournalisti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?