Kolumni: Nopea juttutuokio Claes Anderssonin kanssa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Nopea juttutuokio Claes Anderssonin kanssa

9.8.2019 15:16 | Päivitetty 9.8.2019 15:17

Helsingin Kirjamessujen tungoksessa lokakuussa 2018 otin Claes Anderssonia hihasta kiinni. Anderssonin ulkoasu ei ollut mitenkään mairitteleva: likainen villapaita, parta ajamatta, hiukset sekaisin. Tuleekohan minustakin vanhana noin välinpitämätön?

Reilun vartin juttutuokion aikana jaoin mietteitä kirjailijan kahdesta kirjasta, muistelmateoksesta Kaksitoista vuotta politiikassa (2000) sekä runokokoelmasta Maanalainen torni (2018).

Andersson tuli kriitikkoaan aivan lähelle, kuin olisimme tunteneet pitkään. Tai sitten hänellä oli huono kuulo.

Muutama sivupolkukin tuli koluttua. Presidentin tuima käytös Turun Kirjamessuilla oli kirjasyksyn kuuma aihe. Anderssonin mielestä Sauli Niinistö oli toiminut juuri niin kuin Lauri Nurmi ja kumppanit olivat kirjoittaneet, mutta tehnyt sen hyvin taitavasti.

- Maan taitavin populisti, Andersson naureskeli.

Muistelin Anderssonin kirjoittaneen muistelmissaan avoimella otteella työtovereistaan Arkadianmäellä. Tarkistin asian kotona. Erityisen pitkä pätkä oli kirjoitettu Niinistöstä, josta tuli 1990-luvulla Paavo Lipposen sateenkaarihallituksen valtiovarainministeri.

”Hän oli monella tavalla poikkeuksellinen poliitikko: erittäin komea ja hyvin huoliteltu, hyväkuntoinen rullaluistelija ja lisäksi huippujuristi. Lisäksi hän oli onnistunut pysyttelemään poissa poliittisista skandaaleista”, Andersson kuvasi.

Niinistön viesti valitsijoilleen oli karu: lupaan teille verta, hikeä ja kyyneleitä, ja jokainen teistä on oman onnensa seppä.

Anderssonin mukaan Niinistö jatkoi vanhaa suomalaista masokistista johtajaperinnettä, jonka Juho Kusti Paasikivi vei kaikkein pisimmälle. Oli todella rohkeaa esittää säästöjä aikana, jolloin maalla meni taloudellisesti hyvin.

”Sauli Niinistön suosio perustuu suureksi osaksi siihen, että hän on osannut niin taitavasti edustaa sitä, mitä politiikassa pidetään vähiten suosittuna.”

Samat meriitit nostivat aikoinaan presidentiksi myös Huittisten suuren pojan Risto Rytin.

Kirjamessujen hälinässä mainitsin Anderssonille hänen kerran suuttuneen valtiovarainministeri Niinistölle tuimasti. Kulttuuriministeri oli noussut kesken tiukkojen budjettineuvottelujen ylös ja alentunut melkoiseen nimittelyyn. Andersson hymähti:

- Sillä tavoinhan se meni kuin oli kirjassa. Mutta nyt minun pitää lähteä etsimään takkiani. Jätin sen jonnekin tuonne, kirjailija viittoi Messukeskuksen takaosan suuntaan. Kymmenentuhannen ihmisen tuolle puolen.

Kirjoittaja on ulvilalainen opettaja ja kulttuurijournalisti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos