Kolumni: Aleksis Kivi ja Väinö Linna ansaitsevat kokonaisen juhlavuoden - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Aleksis Kivi ja Väinö Linna ansaitsevat kokonaisen juhlavuoden

20.1.2020 13:00

Vuonna 2020 juhlistetaan kahta suomalaista kaunokirjallista klassikkoa. Väinö Linnan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta joulukuussa. Lisäksi kansalliskirjailija Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ensimmäisen vihkon ensipainoksesta on kulunut 150 vuotta 2. helmikuuta.

Mutta montako kuukautta kirjallinen juhlavuosi oikeasti kestää?

Viime vuonna juhlittiin naisasialiikkeen keulahahmoa Minna Canthia, syntymästä tuli kuluneeksi 175 vuotta maaliskuussa. Siis keväällä juhlittiin. Tammi–huhtikuuhun ajoittui useampia kirjailijaan liittyviä tapahtumia. Samoihin aikoihin julkaistiin useampia Minna Canthin teoksia ja elämäntyötä käsitteleviä tietoteoksia.

Entä kesä ja syksy – missä olivat Canthiin liittyneet tapahtumat ja matineat? Myös kirjailijan kunniaksi tehdyt teokset sulivat pois talven lumien mukana.

Kirjasyksy 2019 toi ainoastaan yhden Canth-teoksen, Raili Mikkasen nuortenromaanin Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi), joka kertoi Canthin 12-vuotiaasta Elli-tyttärestä.

On kiintoisa nähdä, miten käy tämän vuoden kirjallisille juhlakaluille. Merkkejä lyhyestä juhlavuodesta on jälleen ilmassa.

Linnan luottokustantaja WSOY ei julkaise mitään kirjailijaan liittyvää koko keväänä. Kirjailijan ympärille sijoittuva kirjoituskokoelma Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon tulee painosta elokuussa. Kenties jokunen uusintapainoskin nähdään tulevana syksynä.

Kiven kustantaja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura kunnioittaa kansalliskirjailijaa julkaisemalla maaliskuussa 400-sivuisen teoksen Seitsemän veljestä ja opas sen lukemiseen. Itse tarinan lisäksi juhlalaitos sisältää ”visuaalisia tiivistyksiä kirjan henkilöistä ja juonesta”.

Mutta mitä muuta Seitsemän veljeksen juhlavuosi pitää sisällään? Tapahtumia koordinoivan Aleksis Kiven seuran nettisivusto on vielä tyhjänpuoleinen. Juhlavuoden suojelijaksi on kuitenkin lähtenyt itse presidentti Tarja Halonen.

Kaikki nopeutuu ja muuttuu kiivastahtisemmaksi. Kirjallisuuden ilmiöissä tämä näkyy monesti ja karusti: kirjakaupassa, käännöksissä, tapahtumasuunnittelussa ja niin edelleen.

Kirjallisuusjuhla ei ole uutinen enää puolen vuoden päästä varsinaisesta juhlapäivästä, ei edes 150-vuotiaan kansalliskirjallisuuden kohdalla. Linna onneksi syntyi joulukuussa. Hänen kohdallaan kaikki huipentuu pitkin vuotta varsinaiseen juhlapäivään 20.12.

Toivotan kokonaista juhlavuotta Aleksis Kivelle ja Väinö Linnalle!

Kirjoittaja on ulvilalainen opettaja ja kulttuurijournalisti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: