Kommentti: Oscarit lunastivat odotukset peloista huolimatta 2019 - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Alun Oscar-sokki suli minuuteissa, ja sitten murtui muuri: Katastrofiksi enteilty gaala puhui kuukautisista, nörttitytöistä ja siitä, että rakkaus voittaa vihan

25.2.2019 9:37

Elokuva-alan arvostetuimmat palkinnot, eli Oscar-palkinnot on nyt jaettu.

Los Angelesin hermokeskuksesta lähetettävää 91. gaalaa odotettiin pelon sekaisin tuntein, ja kyllä, oli suuri sääli seurata fiaskoa, joka monumentaalisen elokuvaa juhlivan tapahtuman ympärillä pyöri tällä kertaa.

Lyhyesti: juontajaa ei saatu valittua sen jälkeen, kun koomikko Kevin Hart jättäytyi pois homofoobisten tviittiensä takia, gaalaa aiottiin lyhentää poistamalla suorasta lähetyksestä muun muassa kuvauksen ja editoinnin Oscarit, gaalaan haluttiin suosituin elokuva -palkinto ja palkintoja jakavia tunnettuja näyttelijöitä kehotettiin välttämään muihin palkintogaaloihin osallistumista.

Ei näin.

Kello tuli 3 maanantain vastaisena yönä ja kuva siirtyi legendaariseen Hollywoodin Dolby-teatteriin. Lavalla räyhähti käyntiin ensimmäinen musiikkispektaakkeli, josta vastasi Queen-yhtye laulaja Adam Lambertin johdolla. Freddie Mercuryn elämästä kertova Bohemian Rhapsody -elokuva voitti lopulta neljä (eniten) Oscar-palkintoa muun muassa parhaasta miespääosasta (Rami Malek) ja parhaan editoinnin kultaisen palkinnon.

Sinänsä onnistuneen potpurin aikana kamerat kiersivät yleisössä. Pakotetun oloista hymyä ja hurmosta ammattinäyttelijöiden kasvoilla, ensimmäinen seisten tehty suosionosoitus ennen esityksen loppua ja edestakaisin heiluvia käsiä. Päälle liimatun -tuntu oli niin käsin kosketeltava, että mieleen tuli väkisin ajatus: onko näitä supertähtiä käskytetty näyttämään hurmioituneilta, jotta kaikilla olisi heti alusta asti niin sanottu hyvä meininki?

Lue myös:

Oscar-gaala oli Olivia Colmanin ja Rami Malekin juhlaa – Bohemian Rhapsody sai neljä palkintoa

Huoli karisi vajaat kymmenen minuuttia lähetyksen alun jälkeen. Lavalle astelivat ensimmäisenä Saturday Night Live -satiirihitin tähdet Maya Rudolph, Tina Fey ja Amy Poehler. He ampuivat alas kaikki oletetut gaalaan liittyvät ongelmat muun muassa toteamalla, etteivät he ole juontajia ja että menossa on miljoonannelta tuntuva gaala. Kaikki nauroivat. Tuntui kuin sali olisi huokaissut ja rentoutunut. Tämän jäänmurtajan jälkeen Academy of Motion Picture Arts and Sciences -akatemian vuotuinen gaala oli moninaisempi ja moniäänisempi kuin ehkä koskaan aiemmin.

Kohokohtia oli useita, ja yhdenvertaisuuden korostamista juhlittiin useissa puheenvuoroissa sekä kiitospuheissa pienten poliittisten piikkien lisäksi. Odotetusti presidentti Donald Trump sai osansa. Yksi tärkeimmistä Trumpin Meksikon rajalle suunnittelemaa muuria kritisoivista puheenvuoroista kuului Oscar-voittaja, näyttelijä Javier Bardemille. Hän oli jakamassa ei-englanninkielisen elokuvan Oscaria ja piti esittelyn espanjaksi.

–Ei ole olemassa muureja tai raja-aitoja, jotka rajoittaisivat lahjakkuutta. Kaikilla alueilla, kaikissa maissa ja kaikissa maanosissa on tarinoita, jotka liikuttavat meitä. Tänään me juhlimme eri maiden kulttuureja ja kieliä sekä niiden tärkeyttä ja upeutta, Bardem sanoi saaden huikeat suosionosoitukset.

Oscarin voitti peräti kymmenen ehdokkuutta kahminut meksikolainen mustavalkoinen draama Roma, jonka on ohjannut Alfonso Cuarón. Elokuva voitti myös muun muassa parhaan ohjauksen Oscarin.

Presidenttikritiikkiä tykitti odotetusti myös ohjaajalegenda Spike Lee, jonka Suomessa hyvin tunnettu elokuva BlackKklansman (Jasper Pääkkösen läpimurto Hollywoodissa) voitti Oscarin parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta. Lee muistutti lavalla, että vaalit käydään ensi vuonna ja hän kysyi yleisöltä, haluavatko he olla vihan vai rakkauden puolella. Lee sanoi, että rakkaus voittaa aina vihan.

Hykerryttävistä hetkistä vastasivat myös parhaan lyhytdokumentin voittaja Period. End of Sentence -elokuvan sekä parhaan lyhytanimaation voittaja Baon tekijät. Dokumentin ohjaaja Rayka Zechtabchin elokuva kertoo kuukautisista ja ihmisoikeuksista, ja elokuva sijoittuu Intian maaseudulle. Ohjaaja oli silminnähden onnellinen ja sanoi, ettei hän olisi voinut koskaan uskoa, että kuukautisilla voittaa Oscarin. Lempeän Bao-animaation ohjaajat Domee Shin ja Becky Neiman-Cobbin puolestaan muistuttivat kaikkia niin sanottuja nörttityttöjä piirustuslehtiöidensä kanssa, että kaikki on mahdollista, kun uskaltaa, ja että outous on vain hyvä asia.

Koko gaalasta pois karsittu turha hössötys oli miellyttävä lisä. Se, ettei lähetys kestänyt kuin reilut kolme tuntia, tuntui järkevältä. On itse asiassa ihan hyvä asia, että kymmenet näyttelijät saavat enemmän ääntä, kun virallista hassuttelujuontajaa ei ole. Musiikki rytmitti iltaa kohtalaisen hyvin, vaikka parhaasta elokuvamusiikin Oscarista kilpailevista kappaleista yksi puuttui ja muut oli pitänyt runnoa 90 sekuntia kestäviksi torsoversioiksi. Lady Gagan ja Bradley Cooperin odotettu duetto Shallow-kappaleesta nostatti kylmiä väreitä. A Star is Born -elokuvan kappale voittikin odotetusti pystin.

Jos tviitti ei näy oikein, pääset näkemään sen tästä.

Kaikkiaan Oscareiden ilme oli peloista huolimatta tällä kertaa todellinen raikas tuulahdus välillä ummehtuneelta tuntuvan akatemian lokeroihin. Oscarit ovat saaneet osakseen, ansaitusti, kritiikkiä liiasta miesvaltaisuudesta ja siitä, ettei akatemia ole huomioinut tarpeeksi mustia ja alkuperäiskansojen edustajia elokuvavalinnoissaan. Viime vuoden gaalaa varjosti laajasti esiin tullut hyväksikäyttö elokuva-alalla metoo-kampanjan myötä.

Rakenteita täytyy ravistella lisää ja herättää katsojat ymmärtämään upean elokuvan kaikki sävyt, muodot, teemat ja kokonaisuudet. Edelleen akatemian jäsenistöstä suurin osa on miehiä, ja miehistä suurin osa on valkoisia.

Kun miettii viime vuoden elokuvatarjonnan skaalaa, moniäänisyyden lisääminen myös valintoja tekevässä päädyssä on puhtaasti väistämätöntä. Suuren laivan kestää kauan kääntyä. Kurssi on nyt vihdoin otettu.

Kirjoittaja on Oscar-intoilija ihan ylipäätään.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: