Kolumni: Perussuomalaiset oli vaalipäivän ykkönen ainakin näistä syistä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Perussuomalaiset oli vaalipäivän ykkönen ainakin näistä syistä

On pötypuhetta sanoa, etteikö perussuomalaisten voitto ollut valtava.

26.4.2019 8:00

Perussuomalaiset 19,5 prosenttia. Kokoomus 17,1 prosenttia. Sdp 16,0 prosenttia.

Tämä oli eduskuntavaalien tulos pelkkien vaalipäivän äänien perusteella. Jos vaalit olisi käyty vain sunnuntaina 14. huhtikuuta, olisi suurin puolue voinut olla aivan toinen.

Sitähän emme tiedä, koska moni lukitsi kantansa ennakkoäänestyksessä.

Yleensä olen äänestänyt ennakkoon. Tällä kertaa en voinut. En osannut päättää. Vikaa ei ollut niinkään paikallisissa ehdokkaissa, vaan puolueiden johdossa.

Kiertelyä, katteettomia lupauksia ja lupausten perumisia. Jouduin lopulta äänestämään puoluetta, jota pidin vähiten huonona.

Uskon, että moni muukin suomalainen on joutunut odottamaan. On odotettu, tulisiko omaa ajatusmaailmaa lähellä olevan puoluejohtajan suusta järkeviä näkemyksiä.

Kun ei ole tullut, on tullut hämmennys.

Yhden puoluejohtajan ei tarvinnut kierrellä, kaarrella tai selitellä.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho olisi osannut vuorosanansa vaikka unissaan. Ne eivät olleet monimutkaisia. Kaikki ymmärsivät, mistä puhutaan.

Mielenkiintoista on se, että vaikka Halla-ahosta ei kaikissa piireissä pidetä ihmisenä, hänen esittämänsä politiikka on suunnilleen se, jota Suomi ja Euroopan unioni tulevat noudattamaan, oli hallituksessa ketä tahansa.

Julkinen talous vedetään kireälle, suomalaista vientiteollisuutta tuetaan maailman ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja humanitäärinen maahanmuutto Eurooppaan tyrehdytetään minimiin.

Siksi ei ole yllätys, että monet päätyivät vaalipäivänä kirjoittamaan äänestyslippuunsa perussuomalaisen ehdokkaan tai Halla-ahon numeron. Myös he, jotka eivät juuri äänestä, tulivat uurnille.

On aivan pötypuhetta sanoa, etteikö perussuomalaisten voitto ollut valtava. Jotkut muistuttavat, että heidän kannatuksensa oli pienempi kuin edellisissä vaaleissa.

Silloin unohtuu laskea perussuomalaisten hajoaminen. Sinisten kanssa yhteenlaskettuna kannatusprosentti oli 18,5, mikä olisi suurin puolue.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kasvoi vaalikauden lopun 17 edustajasta nykyiseen 39:ään. Ulos samalla ovenavauksella menivät kaikki sinisten edustajat. Keskustan ryhmä pieneni yli kolmanneksella.

Näyttää myös siltä, ettei perussuomalaisten kasvulle ole enää mitään pidäkkeitä, varsinkin jos heidät ajetaan oppositioon. Perustelen tätä sillä, että puolueeseen vuotaa äänestäjiä lähes kaikilta politiikan laidoilta, merkittävimpinä sdp:stä, kokoomuksesta ja keskustasta.

Sdp:n puheenjohtajalla Antti Rinteellä on hallitusta kootessaan edessä vaikeita päätöksiä.

P.S. En äänestänyt perussuomalaisia. Heiltä puuttuu näkemys tulevaisuudesta. Aion silti ymmärtää heidän äänestäjiään, jotka tulivat kaikista yhteiskunnan piireistä, eivätkä pääosin ole ääriajattelijoita. Monelle riitti, että perussuomalaiset puhuu samaa kieltä ja ymmärtää arkea.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: