Reposaaren koulun lakkauttamista käsitellään jonkin ajan kuluttua uudelleen – Kaksi teoriaa demareiden suunnanmuutoksesta - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Reposaaren koulun lakkauttamista käsitellään jonkin ajan kuluttua uudelleen – Kaksi teoriaa demareiden suunnanmuutoksesta

16.6.2020 0:41 | Päivitetty 16.6.2020 15:52

Reposaaren koulun lakkauttaminen on Porin kunnallispolitiikan ikiliikkuja.

Valtuustossa muisteltiin, että päiväkirurgiasta tapeltiin toistakymmentä vuotta kunnes loppui leikattavat. Reposaaren koulun kanssa on käynnissä sama prosessi.

Säästöjä Reposaaren koulun supistamisesta 1-2 -luokkalaisille ei kaupungille juuri tulisi. Vastakkain ovat reposaarelainen aluepolitiikka ja pedagoginen ihanne.

Reposaaren koulussa ikäluokat ovat tulevina vuosina kokoluokkaa 0-6 oppilasta. Ensi syksynä koulussa on arvion mukaan 33 oppilasta.

Virkamieskunnan näkemys on, että vuosiluokan koko pitäisi olla kymmenkunta, jotta kouluun voitaisiin palkata kolmas opettaja ja oppilaat saisivat riittävän laadukasta opetusta.

Kahdella opettajalla kuusi luokkaa on aidosti vaikea harjoitus. Halukkaita sijaisia on hankala saada.

Edellisestä kierroksesta ei ole kuin vuosi. Valtuutettujen joukossa on niitäkin, jotka pohtivat virkamieskunnan luottamuksen arvioimista, jos sama asia tuodaan saliin uudestaan ja uudestaan.

Kaava on sama: Virkamieskunta sanoo, että lapsia ei ole tarpeeksi. Viime hetkellä poliitikot ovat sitä mieltä, että onpas.

Sopii ennustaa, että tulee vielä kerran uudestaan. Vuoden päästä vaalit ovat takana, eivät edessä.

Tanssi kestää niin pitkään, että oppilasmäärät kasvavat merkittävästi tai valtuusto pistää lapun luukulle.

Tapaus Reposaari osoittaa ainakin sen, että paljoa ei kannata nykyisen valtuuston varaan laskea, kun Porin taloutta tulevana syksynä tasapainotetaan. Ne päätökset ovat vielä paljon kipeämpiä ja vaativat vielä paljon paksumpaa nahkaa.

Virkamieskunnalle tilanne on epäreilu. Ensin vaaditaan säästöesityksiä ja sitten ammutaan ne alas.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä päätös syntyi, koska sosiaalidemokraatit muuttivat kantaansa. Asiaa voi tulkita kahdella tavalla.

Joko sdp:n ryhmän johto, joka kannatti kaupunginhallituksessa Reposaaren koulun supistamista, tuli oman ryhmänsä jyräämäksi.

Tai sitten käytiin kauppaa. Sdp herätti Pohjois-Porin yhtenäiskouluhankkeen kuin taikaiskusta ja sai sille vielä kannatusta.

Artikkelia oikaistu 16.6. kello 15.50: Reposaaressa aloittaa ennusteen mukaan syksyllä 2020 yhteensä 33 oppilasta, ei 22 kuten artikkelissa aikaisemmin kerrottiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: