Lapsilisästä on tullut kaunis korulause, kun köyhimmät eivät saa sitä - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Lapsilisästä on tullut kaunis korulause, kun köyhimmät eivät saa sitä

8.3. 7:28

Lapsilisästä on tullut Suomessa tulonsiirtojen pyhä lehmä, johon ei saa kajota, vaikka se ei nykymuodossaan vastaa tarkoitustaan. Lapsilisän porrastaminen perheen tulojen mukaan sai Ylen kyselyssä kansanedustajilta täystyrmäyksen. Vain harva kansanedustaja olisi valmis porrastamaan lisiä tulojen mukaan. Itse en voi pitää täysin perusteettomana ajatusta, että suurituloisten perheiden lapsille lisä olisi hieman pienempi.

Tärkein perusteluni porrastukselle on, että leikataanhan lapsilisiä nytkin: heikoimmassa asemassa olevat menettävät lapsilisien verran tulojaan. Vuodesta 1994 nimittäin lapsilisä on laskettu toimeentulotuen määrittelyssä tuloksi. Toisin sanoen, toimeentulotukea saavilta perheiltä tukea vähennetään lapsilisän verran. Käytännössä köyhimmät siis eivät saa lapsilisää.

Sen sijaan Kelan perusteissa toimeentulotukea eivät vähennä lapsen kesätyötulot. Toimeentulotukea laskettaessa tehdään myös ansio- tai yrittäjätulovähennys, 150 euroa automaattisesti. Eikö lapsilisän voisi vähentää samalla tavalla?

Suomessa toimeentulotukea saa noin Kankaanpään asukaslukua vastaava määrä henkilöitä. Heiltä lapsilisä rokottaa kyseistä tukea. Toimeentulotukea myönnetään tuskin liian heppoisin perustein.

Olen itse ollut erittäin tyytyväinen lapsilisän saaja. Rahoitin niillä pitkälti opintoni. Tuloja porrastamalla lapsilisää voisi pienituloisimmille jopa kasvattaa.

Kaikille lapsille samansuuruinen lapsilisä on kaunis ajatus. Ongelma on vain siinä, että tarkoitus ei käytännössä toteudu. Lapsilisällä syntyvyyttä ei saada kasvamaan.

Vuoden 1948 jälkeen lapsilisillä on toki parannettu lasten ja lapsiperheiden elintasoa. Lapsilisillä on myös koottu lapsille sijoitusrahastoja, rahoitettu vanhempien kosteaa putkea, tapetoitu olohuoneita tai rakennettu ladon kattoja.

Lapsilisä on erinomainen asia, jos se voidaan korvamerkitä lapselle. Käytännössä se on toki vaikeaa toteuttaa. Jos toimeentulotukea saavien lapsilisät täytyy leikata rahapulan vuoksi, rahoitetaan ne sitten hyvätuloisimpien vanhempien lapsilisistä. He voivat kartuttaa lapsilleen sijoitustilit omilla tuloillaankin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?