Kaksoismurjaaja ja elinkautisvanki Janne Raninen järjestää maksullisen yleisötapahtuman - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Suvilysteille kaksoismurhaajan kanssa? Kansa ihmettelee, miksi elinkautisvanki Janne Raninen saa järjestää maksullisen yleisötapahtuman

6.7.2019 3:00

Loppukesän suvilysteihin on tulossa uusi vetonaula. Sen nimi on True Crime -tapahtuma. Ulkoiluosuudessa käydään tuomittujen rikollisten kanssa rikospaikoilla. Sisäosuudessa turistaan Hanasaaressa. Äänessä ovat kirjailijoiden ja rikostoimittajien lisäksi entiset rikolliset.

Päivän päätteeksi vieraat pääsevät illastamaan tuomittujen rikollisten kanssa. Kaikki tämä irtoaa vaivaisella 109 eurolla.

Tapahtuman järjestää kahdesta murhasta elinkautista istuva Janne Raninen. Kun hän on kiinni muualla, juoksevia asioita hoitaa True Crime Finland -podcastia pitävä Minna Kavilo.

Ulkoiluosuudessa kolmesta vaihtoehdossa valitaan yksi. Valinta ei ole helppo. Raninen itse kertoo Vuosaaressa, miten ystävän ja rikostoverin palkkamurha eteni. Jan Jalutsi muistelee Katajanokan vanhassa vankilassa, miten otti sieltä ritolat. Kansainvälisyyttä edustaa Anders Adali. Hän avaa pankkiryöstön suunnittelua ja toteutusta vuodelta 2007.

Kaikki eivät tapahtuman arvoa ymmärrä. Kysymyksiä satelee. Kuinka voi olla mahdollista, että elinkautisvanki pääsee järjestämään yleisötapahtumaa? Kenelle tapahtumat tulot menevät? Jos ne menevät Raniselle ja kumppaneille, rikos taitaa sittenkin kannattaa.

Rikospaikkakävelyissä sinänsä ei ole mitään uutta. Harvemmin niihin on kuitenkaan tultu kiven sisältä.

Henkirikosten uhrien läheiset ry:ssä (Huoma) ollaan järkyttyneitä. Mutta Kavilon mukaan Raninen ja kumppanit ovat tehneet parannuksen.

– Ei ole mässäilytapahtumasta kyse, hän toteaa satakunnankansa.fi:ssä 4.7.

Nähtäväksi jää, miten palkkamurhasta kerrotaan ilman mässäilyä ja muuttuuko tarina pankkiryöstöstä oppitunniksi.

Maailma on muuttunut. Niin myös rikollisten parannuksen teko. Ennen tultiin uskoon ja kerrottiin se lehdessä. Nyt avaudutaan illallispöydässä ja otetaan vielä maksu.

15.8. pidettävän True Crime -tapahtuman yhteistyökumppaneita ovat äänikirjapalvelu Storytel, kustantaja Docedon dekkarikirjallisuutta julkaiseva Crime Time ja ruotsalaiskustantamo Lind & Co.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos