Ammattikoululaisia pitää arvostaa! - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Et voisi lukea tätä tekstiä, jos 16-vuotiaana tekemäni opiskeluvalinta olisi tuominnut minut

30.5.2020 3:00

Ei onnistu.

Näin ajattelin, kun kuusi vuotta sitten katsoin Tampereen yliopiston hakijatilastoja silloisen ammattikouluni tietokoneelta. Opiskelin matkailualaa, mutta halusin opiskella journalismia. Halusin olla toimittaja.

Se, että kirjoitan tätä nyt, on osoitus tavoitteeni toteutumisesta. Pääsin Tampereen yliopistoon toisella hakukerralla.

Olen poikkeus. Tilastokeskuksen mukaan vain noin 2 prosenttia uusista yliopisto-opiskelijoista on aiemmin käynyt pelkän ammattikoulun. Ammattikorkeakoulujen päivätoteutuksessa prosentti on 27.

Ammattikoulusta valmistutaan ammattiin. Nimenomaan siihen meitäkin valmennettiin. Jatko-opintoihin hakemiseen en muista juuri saaneeni kannustusta. Kaikki ammattikoululaiset tuskin edes tietävät voivansa hakea yliopistoon.

Hakeminen on toki haastavaa. Jotkin alat vaativat osaamista, jonka lukiosta saa. Tämän osaamisen voi hankkia itsenäisesti. Minulla esimerkiksi ei ole ollut ongelmia opinnoissani.

Ammattikoululaiset hakevat yliopistoon pääsykokeella. Tästä vuodesta alkaen sillä saa valita alle puolet opiskelijoista. Suurin osa valitaan ylioppilastodistuksen perusteella.

Ammattikoululaisten asemaa ei saa missään nimessä tästä enää heikentää.

Ammattia ei enää valita syntymässä, eikä siinä tarvitse kuolla. Jos 16-vuotiaana tekemäni opiskeluvalinta olisi tuominnut minut, et lukisi nyt tätä tekstiä.

Ammattikoulu nähdään usein toisarvoisena lukioon nähden. Sanasta "amis" syntyy stereotyyppisiä mielikuvia, joita en edes halua tässä tarkentaa. Nämä mielikuvat kertovat vahingollisista asenteista ammattikoulua kohtaan.

Minä olen amis, mutta minä en ole stereotypia. Kukaan muukaan ei ole. Ammattikoulun opiskelijat eivät ole toisarvoisia.

Olen kertakaikkisen kyllästynyt siihen, että ihmisten arvoa mitataan heidän menestyksessään. Jokaista pitää arvostaa, mistä ikinä hän valmistuukaan tai on valmistumatta, mihin ikinä jatkaakaan tai on jatkamatta.

Lopuksi on silti sanottava: go amikset!

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?