Kaikki ei voi rokottaa, siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni on rokotettu - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Rokotevastaiset huutavat sanomaansa täysin kritiikittömästi – Mitä tapahtuisi, jos me kaikki jättäisimme lapsemme rokottamatta?

Anne Mäkelä

17.1.2020 10:21

On vaikea ymmärtää, miksi jotkut vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan. Se on vastuutonta toisia ihmisiä kohtaan.

Asia tuntuu olevan pienimuotoinen muoti-ilmiö. Miksi? Mikä saa jotkut vanhemmat uhmaamaan lastensa terveyttä? Pitääkö olla periaatteen vuoksi erilainen, vaikka rokotusten riskit ovat tutkitusti monin verroin pienemmät kuin rokottamattomuuden?

Yksi tuhkarokkoon sairastunut lapsi sai tällä viikolla aikaan ruljanssin terveydenhuollossa.

Emme tiedä, oliko lapsi rokottamaton vanhempien valinnasta vai onko taustalla esimerkiksi rokotuksen estävä sairaus. Jälkimmäisessä tapauksessa lapsi tarvitsee lauman antaman suojan, joka tarkoittaa mahdollisimman laajaa rokotekattavuutta. Se on yksi syy, miksi ihmisiä rokotetaan: suojellaan myös muita.

Keskosena syntynyt, runsas puolivuotias Alissa oli vielä rokottamaton, mutta sai altistuksen rutiinikäynnillä Satasairaalassa. Sairas lapsi oli ollut samoissa tiloissa. Alissan äiti ja isä olivat asian selvittyä huolesta suunniltaan. Yöunet jäivät väliin. Onneksi tytölle voitiin antaa rokote, joka normaalisti annetaan vasta 12–18 kuukauden iässä.

Huoli ei ole perheessä vielä ohi. Jos Alissa on saanut tartunnan ennen rokotteen antamista, hän voi silti vielä sairastua. Lääkärin mukaan tuhkarokko tulisi kuitenkin lievänä. Vanhempien murhe on silti suuri. Pienen lapsen jokainen sairaus aiheuttaa sydämentykytyksiä.

Kaikkia ei voi rokottaa, siksi on tärkeää, että mahdollisimman moni on rokotettu.

Esimerkiksi tuhkarokko on erittäin tarttuva. Se on vakava sairaus ihan pienille lapsille ja henkilöille, joiden vastustuskyky on alentunut.

Osa selviää kuumeella ja iho-oireilla, mutta osalle tulee jälkitauteina esimerkiksi korvatulehdus tai keuhkokuume.

Pelätyin komplikaatio on aivotulehdus, joka pahimmillaan vammauttaa pysyvästi.

Takavuosina oli normaalia, että rokot kiersivät perheissä. Tämä tarkoitti pitkiä poissaoloja kouluista ja mahdollisia ikäviä jälkitauteja.

Noista ajoista terveydenhuolto on muuttunut ja tarjoaa ihmisille mahdollisuuden välttää erilaisia sairauksia rokotteiden avulla. Rokotteet säästävät myös yhteiskunnan kustannuksia, kun on vähemmän lääkärikäyntejä tai sairaalavuorokausia vaativia sairauksia.

Rokotekeskusteluja netissä seuratessa tuntuu, että rokotevastaiset ovat valinneet polkunsa laput silmillä, huutaen omaa sanomaansa täysin kritiikittömästi.

Mitä tapahtuisi, jos me kaikki toimisimme samalla tavalla? Jättäisimme lapsemme rokottamatta.

Kuinka paljon aikaa, resursseja ja rahaa esimerkiksi jälkitautien hoitaminen veisi huolesta ja murheesta puhumattakaan?

Entä jos rokottamatta jätetty lapsi saa jälkitaudin? Tällöin vanhemmat ottavat todennäköisesti ilolla julkisen terveydenhuollon avun vastaan, vaikka ovat aiemmin suorastaan sylkäisseet päin yhteiskunnan huolenpitoa.

Kirjoittaja on MPR-rokotteen saanut kehityspäällikkö.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos