Kolumni: Suomi on yllättävän halpa matkailumaa, jossa huoltoasemillakin syödään hyvin - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Suomi on yllättävän halpa matkailumaa, jossa huoltoasemillakin syödään hyvin

Saksalainen matkailija tulee Suomeen, ja me mieluusti pelottelemme: kallista on. Hintatilasto ei ole koko totuus, jos Suomessa tietää oikeat kohteet, kirjoittaa Matti Posio.

9.8.2019 16:57

Osa Suomi-kuvaa on, että meillä kaikki maksaa. Alkoholijuomat ja palvelut ovat hirveän hintaisia. Suomalaiset mielellään valittavat ulkomaisille tuttavilleen kovasta verotuksesta, joka tosin ylläpitää meille tärkeää tehokasta ja toimivaa yhteiskuntaa.

Asiaa voi katsoa toisin. Kesällä kiersin kaunista maatamme Saksan Baijerissa asuvan perheen kanssa. Esittelin porot ja pandat, ihastelimme järviä ja metsiä. Ajoimme maksuttomia moottoriteitä ilman inhottavasti tuulilasiin liimautuvaa vignetteä, jollaisen Itävalta ja Slovenia ostattavat läpi ajavilla turisteilla. Ranuan hiljaisuudessa tuli kauppaan asiaa, mutta suureksi riemuksi sielläkin kylältä löytyi kaksi tasokasta markettia.

Saksalaisvieraita ilahdutti erityisesti pysähtely siisteille suomalaisille huoltoasemille. Ne tarjoavat monipuolisia noutopöytiä ja annoksia vain reilulla kymmenellä eurolla, johon sisältyvät salaattivalikoima ja juomat kahveja myöten. Lapselle annetaan jätski.

Saksalaiselle ateria on edullinen: heillä limsapullo maksaa aina erikseen, hyvinkin kolme euroa. Kahviin menee toinen mokoma. Raststättellä syödään ruuhkassa makkara ja sämpylä.

Perinteisesti suomalainen tietää, että Saksassa on huokeaa. Ruoka ja juomat ovatkin halvempia kuin meillä. Tilasto vahvistaa, että niin on useimmissa Euroopan maissa.

Se ei ole koko totuus. Saksalaisvieras ihastui monipuoliseen sushibuffettiin, joka löi laudalta kotipuolen tarjonnan hinta-laatu-suhteeltaan. Myös kaupan elintarvikkeet maistuivat. Suomalainen valikoima on saksalaiseen suuhun sopivasti erilainen, mutta ei häiritsevän eksoottinen. Marianne-kakku, sieni- ja punajuurisalaatit ja purkkisilli vetivät. Pipareita ja pätkiksiä piti ostaa kotiinkin.

Ravintolassa herra antoi 10–20 prosentin juomarahat ja ihmetteli, miksi tarjoilijan naama venähti. Meillä ei tippejä odoteta, kerroin, ja tämäkin särki kuvaa kalliista Suomesta.

Vaikka Suomi kuuluu Euroopan tyyriiden ryhmään, rinkkamatkailijan kuluindeksissä olemme vasta 12. kaukana Sveitsin takana. Meitä kalliimpia ovat Tanskan ja Islannin ohella Ranska ja Hollanti.

Parhaan diilin Suomelta saa, jos tietää paikat ja osaa etsiä palveluita myös Helsingin ulkopuolelta. Suomalainen paikallisopas neuvoo, mistä saa hienoja elämyksiä pilkkahintaan. Kehä III:n takana ongelmaksi osoittautuu hiukan yllättäen kieli: ei ole muita kuin suomenkielisiä kylttejä. Lähes kaikki puhuvat englantia, mutta automatkailija joutuu opettelemaan, mitä tarkoittaa "keskusta", "linja-autoasema" tai "liikekeskus".

Saksalaisemme olisi omin päin kuluttanut rahaa moninkertaisesti. Kalliiksi hän moitti Suomea ainoastaan ostaessaan olutta. Se onkin baijerilaisilla halpaa ja maailman parasta.

Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannon päätoimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: