Tarvitsemme pähkähulluja investointeja - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tarvitsemme pähkähulluja investointeja

12.9.2019 6:00

Kävin eilen työmatkalla Varsinais-Suomessa. Pysähdyin kahvilaan, jossa perivarsinaissuomalaiseen tapaan pullat ja puustit olivat valtavia. Miltei päänkokoisia. Kermavaahtokasvoinen leivonnainen tuijotti minua vitriinin takaa eikä päästänyt huomiotani irti suloisista suklaaraidoistaan. Palasin vielä pöydästä uudelleen tiskille hakemaan tuon houkutuksen.

Kunnat kertovat houkuttelevansa uusia yrityksiä ja asukkaita, mutta houkuttuvatko ne? Kuntakentän uutisointia lukiessa vain harva kunta Suomessa herättää kiinnostusta ja vetää puoleensa.

Tarinat kertovat madonluvuista, säästökuureista ja tehostamisesta. Fiksua varmasti mutta ei houkuttelevaa.

Jotta houkuttelu voisi onnistua, tarvitaan houkutuksia ja houkutteita. Houkutteet ovat kuin kehotteet. Ne ovat toteavia tönäisyjä. ”Meillä on työpaikkoja, hyvät palvelut, monenlaisia asuntoja ja kaunis luonto.” Toimivat joskus selkä seinää vasten, mutta muulloin ne vaativat isoja päätöksiä, toiminnan muutosta tai ponnistelua.

Sitten on houkutuksia. Ne ovat vähän hölmöjä mutta hurmaavia. Ne ovat jättiläismäisiä pullia, joita sinun ei olisi tarpeellista syödä, mutta jos haluat nauttia elämästäsi tai tehdä näyttäviä somepäivityksiä, niin mikä ettei.

Ne ovat torneja, elämysareenoja ja elämänlaatua. Ne voivat ovat lasisia iglukyliä ja satojen miljoonien eurojen investointeja kausivaloihin, ravintoloihin, hiihtohisseihin ja lentokenttäturisteihin. Ne ovat Peikko Pessimistin mielestä täysin pähkähulluja hankkeita, kun kerran maassa on työttömiä, hoitamattomia vanhuksia ja paljon pulaa ja niukkaa. Kellään täysipäisellä talousihmisellä tai kuntataloudella ei ole houkutushankkeisiin koskaan varaa.

Tunnen neljänlaisia ihmisiä – ja kuntia. Kun rahat eivät riitä, niin yhdentyyppiset alkavat vain leikata menojaan. Miettivät, mistä kaikesta voi säästää ja mistä voi luopua. Toinen tyyppi ottaa lainaa, luottoa ja vippiä, kolmas taas etsii kuumeisesti keinoja, mistä voisi hankkia lisää tuloja. Neljäs yrittää tasapainoilla kaikkien keinojen äärellä.

Tasavallan hallitus kokoontuu sekin budjettiriiheensä leikkaamaan houkutuksilta pois särmiä ja tekemään tasaista mössöä. Vai tuliko sinne nyt sitten valituksi sellaisia höyrypäitä, jotka uskovat myös houkutuksiin?

Ne naapurin leivonnaiset eivät ole loppujen lopuksi erityisen ihmeellisiä. Houkuttelevia kyllä.

Leena Roskala

Kirjoittaja on viestintätoimistoyrittäjä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: