Kolumni: Toimittaja Johanna Vehkoon syyte on todellisille vainon uhreille isku vasten kasvoja - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Toimittaja Johanna Vehkoon syyte on todellisille vainon uhreille isku vasten kasvoja – Vimmaisesti uhriutuvalle Junes Lokalle se on lottovoitto

3.3.2019 12:26

Oulun kaupunginvaltuutettu Junes Lokka on tehnyt oikeudenkäynnistään Facebook-tapahtuman ja valinnut sen lajiksi komedian. Se on osuva valinta, sillä Oulun käräjäoikeudessa näytellään 20.3. irvokas tragikomedia, joka ei ole kunniaksi suomalaiselle oikeusjärjestelmälle.

Oikeudessa toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoota syytetään Lokan kunnian loukkaamisesta.

Kyse on siitä, että Vehkoon mukaan Lokka oli aikeissa tulla kuvaamaan ja "haastattelemaan" häntä Rovaniemellä järjestettävään tilaisuuteen.

Lokalle tyypillinen toimintatapa on häiritä tilaisuuksia ja kiusata ihmisiä kuvaamalla ja julkaisemalla tallenne netissä pilkallisin saattein. Julkaisuihin kertyy usein hetkessä suuri määrä rasistisia, naisvihamielisiä tai muutoin törkeitä kommentteja.

Vehkoo kertoi asiasta suljetulla Facebook-seinällään marraskuussa 2016 otsikolla "Vähän asiaa suomalaisista natsipelleistä." Lokka teki asiasta rikosilmoituksen. Kihlakunnansyyttäjä nosti Vehkoota vastaan syytteen kunnianloukkauksesta.

Lokalle syyte on lottovoitto, sillä hän on kertonut asettuvansa ehdolle eduskuntavaaleissa. Hän onkin alusta saakka uhriutunut aktiivisesti saadakseen maksimihuomion.

On toki selvää, että ihmisen kutsuminen natsiksi ei ole oikein, jos henkilö ei ole natsi. Toisaalta olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että kunnianloukkaus tulisi rajata rikoslaissa paljon tiukemmin ja jättää tällaiset tapaukset omaan arvoonsa. Suurin osa syyttäjänvirastoista toimii näin jo nyt, sillä vain ani harva kunnianloukkausilmoitus johtaa syytteeseen.

Lokan toimintaa leimaa rasististen ennakkoluulojen kylväminen ja provokatiivinen häiriköinti. Julkisesti nähtävillä oleva videolla Lokka itse kutsuu kimonoon pukeutunutta tunnistettavaa naista suvakkihuoraksi ja pilkkaa tätä rasistisesti. Toisella videolla hän kutsui Ylen päällikköä huoraksi. Syytteitä ei ole nostettu, mutta kolmannessa tapauksessa hän on saanut tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Myös Vehkoo oli joutunut Lokan hampaisiin ennen syytteeseen johtaneita tapahtumia. Kun Vehkoo sitten parahti Facebook-seinällään, Lokka uhriutui heti.

Ratkaisullaan Oulun syyttäjänvirasto tekee huutavaa vääryyttä niille, joihin kohdistuneista kunnianloukkauksista ja uhkailuista on jätetty syyte nostamatta vähäisyysperusteella.

"Vähäisiksi" todettujen kunnianloukkaustapausten joukossa on erittäin rajua tahallista mustamaalaamista, huorittelua ja valheellisen tiedon levittämistä. Laittomien uhkauksien joukosta löytyy suoria tappouhkauksia, joissa syyte on jätetty nostamatta tai esitutkintaa rajoitettu "vähäisyysperusteella".

On vaikea välttyä ajatukselta, että Lokan julkea kiusanteko on saanut viranomaiset varpailleen. Toivottavasti näin ei ole, sillä järjestelmän ei tule palkita törkeää käyttäytymistä rikosoikeudellisella erityissuojalla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut