Isäni sytytti toiveikkaana "kaikkien aikojen pommin" – pipo ja silmälasit pelastivat eikä rakettia nähnyt kuin koiramme - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Isäni sytytti toiveikkaana "kaikkien aikojen pommin" – pipo ja silmälasit pelastivat eikä rakettia nähnyt kuin koiramme

31.12.2018 20:09

Eränkävijät-ohjelman Manu Soininmäki muistelee julkaistussa uutisessa 22-vuoden takaista jysäystä, kun Komet Bomb-raketti räjähti ilmoille välittömästi sytytyksen jälkeen.

Myös omassa perheessäni oli satsattu juuri tuohon uuteenvuoteen kunnolla. Viimeisenä kruununa oli putkilomainen Komet Bomb – kaikkien aikojen kovin paukku, kuten sitä aikanaan mainostettiin.

Myös meidän Komet Bomb-rakettimme oli viallinen, mutta mistään sitä ei voinut ennakkoon tietää. Isäni kuitenkin järkeili, että pommi olisi syytä tukea jotenkin, joten hän teippasi sen kiinni aiemmin pihasta irrotettuun kantoon. Hyvä, että järkeili.

Rahtasimme yhteistuumin raketin keskelle pihaamme. Äitini ja koiramme katsoivat toimitusta kauempaa terassilta. Kun isäni ojentama sytkärin liekki lähestyi raketin sytytyslankaa, kävelin muutaman metrin päässä ja olin niin innoissani kuin 13-vuotias rakettien ystävä vain voi olla. Samalla pamahti.

Itse reagoin hyppäämällä hankeen. Äitini kuulin huutavan jotain. Pari sekuntia myöhemmin pamahti taivaalla, mutta se ei juuri kiinnostanut. Kaikeksi onneksi isäni istui suurin piirtein tajuissaan maassa ja ihmetteli hieman kärähtänyttä pipoaan. Raketti oli lähtenyt sekunnin sadasosissa siitä, kun liekki kosketti sytytyslankaa. Todennäköisesti raketin hyvä tukeminen ja isäni silmälasit pelastivat suuremmilta vahingoilta.

Perheestämme vain raketeista kovin innostunut koira taisi olla ainoa, joka näki "kaikkien aikojen pamauksen". Meille muille siitä ei onneksi tullut nimensä veroista, mutta monelle tuli.

Ei mennyt kauaakaan, kun eri tv-kanavien teksti tv-palvelut tulvivat viestejä saman pommin aiheuttamista vahingoista. Syyksi selvisi myöhemmin viallinen sytytyslanka, jonka paloaika oli aivan liian lyhyt.

Olen tämän tapahtuman ja täysi-ikäiseksi tulemisen jälkeen sytyttänyt satoja raketteja ja patoja, mutta yhdestä asiasta pidän aina huolta. Kättäni lukuun ottamatta muu kroppa on aina kaukana raketista ja päässä ovat suojalasit. Tietenkin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: