Satakunnassakin maataloustuottajilla on vaikeuksia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Jos joltain muulta kuin maanviljelijältä vietäisiin kuukausien tulot, syntyisi yleislakko – nyt tarvitaan kriisiapua

28.8.2018 3:00

Maataloustuottajien vaikea tilanne on viime aikoina ollut voimakkaasti esillä. Aloin miettiä asiaa Satakunnan näkökulmasta ja tiedustelut MTK-Satakunnasta vahvisti näkemyksiäni; tilanne on vakava.

Työuupumus ei Satakunnan tuottajillekaan ole uusi asia. Toinen peräkkäinen katovuosi on kuitenkin lisännyt taakkaa merkittävästi, vaikkakin tällä hetkellä keskitytään töihin.

On kuitenkin selvää, että monella tilalla mietitään, jos nyt ei luopumista, niin vaihtoehtoja tuotantosuuntiin ja tilan ulkopuolisia lisätöitä. Isoja päätöksiä, mutta jotain keksittävä.

Poliitikot ovat yksi toisensa perään toitottaneet maataloudelle suunnattua kriisiavustuspakettia lisäbudjettiin. Kyllä sellainen on nyt saatava. Ihmetyttää vain tämä herännäisyys, eihän tämä uusi asia ollut.

Korjaaviin toimiin olisi pitänyt ryhtyä vuosia sitten. Tuottajan toimeentulon turvaamiseksi koko järjestelmä olisi tullut avata. Tulot eivät ole missään tapauksessa jakautuneet menojen suhteessa. Vai miksi eniten työtä ruokaketjussa tekevä lenkki saa vähiten tuloa?

MTK on etujärjestönä varmasti hyvä, mutta hampaaton. Sillä ei esimerkiksi ole lakkoasetta niin kuin ay-liikkeillä. Toki maataloustuottaja on yrittäjä, eikä suoraan verrannollinen ammattiyhdistyksen jäseniin. Mutta jos toimeentulosta lohkaistaan kuukausien tulon verran rahaa, olisi kaikissa muissa tapauksissa maa yleislakossa muutamassa päivässä.

Farmari on niin lyhyessä liekanarussa moneen suuntaan, että hän puree hammasta ja sopeutuu – tosin jaksamisen kustannuksella.

MTK:lla on käynnissä Varavoimaa farmarille-hanke, joka auttaa erilaisissa muutostilanteissa ja vaikeuksissa. Hanke on saanut hyvää palautetta. Nämä ovat niitä kullanarvoisia tukitoimia.

Akuuttiin hätään on siis saatava kriisipaketti, mutta se ei ratkaise pitkän ajan ongelmia.

Miltä tuntuisi kuluttajana maksaa maidosta 3 senttiä lisää litralta, tai muutama kymmenen senttiä lihakilolta? Ei nimitäin olisi isosta kiinni, jos tuo raha saadaan tuottajalle.

Meillä on kuluttajina valtaa kyllä. Jos äänestämme jaloillamme, sitä kieltä ymmärtävät myös kauppaketjut. Satakuntalainen on keskimääräistä valveutuneempi vaatimaan lähiruokaa, mutta meilläkin on varaa parantaa.

Meillä on kaikilla mahdollisuus vaatia huoltovarmuutta, puhdasta ruokaa ja toimeentuloa. Kaikesta huolimatta maataloustuottaja on valmis menemään eteenpäin, usko ei lopu. Siitä tahdosta voimme kaikki ottaa mallia ja auttaa taistelussa.

Kirjoittaja on entinen kuntapoliitikko, joka nykyään yrittää olla siedettävä ihminen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: