Hyvä hoito, parempi mieli - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Hyvä hoito, parempi mieli

14.8.2017 3:00

Terroristi vai mielipuoli? Ajatus on ensimmäinen, joka väkisinkin tulee mieleen, kun kuulee parin viikon takaisen Helsingin yliajon tapaisista hirmuteoista. Tuolloin mieleltään sairas ihminen ajoi kuuden ihmisen päälle aiheuttaen yhden ihmisen kuoleman. Kerta ei ole ensimmäinen, kun sivulliset joutuvat sairastuneen ihmisen uhriksi. Vasta viime vuonna kolme kuoli silmittömässä ammuskelussa ja kirveen iskut metrossa muistuvat vieläkin mieleen yli kymmenen vuoden takaa. Vastaavia tekoja tulee mieleen Suomesta ja maailmalta ikävän monta.

Viimeisimmän tragedian jälkeen perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko peräänkuulutti psykiatriseen hoitoon liittyvän lainsäädännön tarkistamista, mutta asiantuntijat puolestaan kiinnittävät huomiota psykiatrisen hoidon resursseihin. Molempi parempi, riittävän varhainen puuttuminen vakaviin psyykkisiin ongelmiin on oltava mahdollista sekä lainsäädännön että resurssien puutteen sitä estämättä.

Psykiatrisessa hoidossa on jo vuosia siirretty painopistettä voimakkaasti laitoshoidosta avohoitoon. Laitosvuosien 20 000 paikkaa on supistunut nykyiseen noin 3 500 sairaalapaikkaan. Sinänsä suuntaus on varmasti perusteltu, mutta viestit kentältä sekä laitospaikkojen että avohoidon resurssien riittämättömyydestä antavat aihetta huoleen. Sairaaloissa ns. ylipaikkojen käyttö osastoilla on tavallista ja ruuhkaisina aikoina potilaan kotiutus saattaa tapahtua liian nopeasti, jotta tilaa vapautuu uusille tulijoille. Vastaavasti avohoitoa ei ole kehitetty samassa suhteessa, kuin kasvava tarve edellyttäisi.

Lievempien mielenterveyden häiriöiden kanssa painivat puolestaan kertovat viestiä siitä, että apua on vaikea saada. Lääkereseptin kyllä saattaa saada helpostikin, mutta keskusteluapua tai terapiaa ei niin vain järjesty. Myös alan järjestöt ovat huolissaan muun muassa psykoterapiapalveluiden riittävyydestä ja resursoinnista nyt ja tulevaisuudessa. Mahdollisimman varhainen avun saanti olisi kuitenkin kaikkien etu, kun esimerkiksi masennus on yleisin yksittäinen työkyvyttömyyden syy. Ihmisten hyvinvoinnin lisäksi mielenterveyden häiriöt ovat valtava ongelma kansanterveydelle- ja taloudelle.

Kuten kaikille muillekin sosiaali- ja terveyspalvelulle, uusi sote on samalla uhka ja mahdollisuus myös mielenterveyspalveluille. Toivottavasti maan hallituksessa ja maakunnissa riittää viisautta panostaa riittävän varhaiseen apuun ja oikea-aikaiseen hoitoon - pelkät hyvät aikomukset eivät enää riitä.

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?