Silakka on kalaruokien aatelia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Silakka on kalaruokien aatelia

15.5.2017 5:00

Jokin aika sitten koin vaimoni kanssa yllättävän elämyksen euralaisessa marketissa. Kalatiskillä lepäsi oikeita kokonaisia silakoita. Ei mitään tiukan muovikääreen alle styroksiin ahdettuja punasilmiä, eikä fileitä, vaan kokonaisia kaloja.

Mitään sellaista emme olleet nähneet kuukausiin. On ollut tuskallista etsiä ruokapöytään kokonaista silakkaa. Viime joulun alla vierailin niin Porin kuin Raumankin torilla silakat mielessäni. Vain fileitä oli tarjolla.

Jokainen kalaruoan ystävä ymmärtää, että kokonainen merestä nostettu kala on raaka-aineena monta astetta parempi kuin valmiiksi leikelty filee.

Hyvän ruoan ystävä tietää senkin, että silakka on kalaruokiemme ykkösiä, ehkä paras kaikista. Sanon tämän silläkin uhalla, että Pyhäjärven kyljessä elävänä minun kuuluisi pitää lippua korkealla muikun puolesta. Mutta omasta mielestäni silakka on parempi ja monipuolisempi. Eikä tämä tarkoita, etteikö muikkukin olisi monin tavoin valmistettuna ensiluokkaista syötävää. Nämä ovat makuasioita, joista kuuluu kiistellä, joskus itsensäkin kanssa.

Silakkaan pätee sama kuin muihinkin kaloihin: sitä on niin vaikea käsitellä, valmis filee on helpompi ratkaisu, sanoo kuluttaja. Ja höpö höpö. Ei mikään on helpompaa kuin silakan perkaaminen. Nykäisevällä peukalon liikkeellä pää poikki ja jatkoksi veto etusormella selkäruotoa pitkin. Siinä se on valmis tuote odottamassa jauho-maustekuorrutusta ja matkaa paistinpannulle.

Tutkimusten mukaan kotimaisen luonnonkalan arvostus on alamaissa. Ulkomaiset lohet ja ties mitkä amiat täyttävät kauppojen tiskit, ja omista kaloistamme suosituimpia ovat kasvatetut kirjolohet. Kuitenkin järvissämme polskii mitä mainioimpia kala-aarteita. Meren silakkasaalis viedään minkkitarhoille hyödyttömien häkkipetojen suihin.

Ei auta, vaikka julkisuudessa älymystö näyttää esimerkkiä. Taannoin kirjailija Jörn Donner iloitsi Hesarissa, kun pääkaupungin ravintoloista vielä saa paistettuja silakoita. Kalastajat itsekin yrittävät parhaansa. Pyhämaan Vento Aalto loihtii silakoistaan maukkaita säilykkeitä. Sellainen kalamies ansaitsee rehdin tunnustuksen, vaikka tällaisen törkeän tuotemainonnan kolumnin kylkeen.

Tosin haluan huomauttaa, että vaimoni reseptin mukaiset valkosipulisilakat voittavat mennen tullen Vento Aallon vastaavat. Reseptin saa meiltä, jos kiinnostaa.

Kirjoittaja on Euran Honkilahdella asuva luonnonystävä, luonnonvalokuvaaja ja eläköitynyt toimittaja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: