Emmanuel Macron muistuttaa triathlonisti Alexander Stubbia - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Emmanuel Macron muistuttaa triathlonisti Alexander Stubbia

3.5.2017 4:00

”Ranska on tuottoisa maa: kylvämme byrokraatteja ja verot kasvavat”.

Sitaatti voisi olla Emmanuel Macronin vaalikampanjasta. Sarkastisen kommentin esitti kuitenkin Georges Clemenceau, joka oli Ranskan pääministeri vuosina 1906–1909 ja 1917–1920.

Byrokratian vastaisilla norminpurkutalkoilla on siis pitkä historia. Moni asia on toki muuttunut. Clemenceau puolusti kunniaansa pistoolein kaksintaisteluissa. Nykypoliitikoille riittää välineeksi Twitter.

Macron on useimmissa arvioissa julistettu Ranskan tulevaksi presidentiksi. Euron kurssi nousi presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulosten selvittyä. Vaalimatematiikka toimiikin Macronin eduksi.

Jokin tässä varmuudessa silti mättää. Hillary Clinton ehdittiin julistaa USA:n presidentiksi jo ennen vaaleja. Nytkin länsieurooppalainen valtamedia aliarvioi Marine Le Penin mahdollisuuksia.

Vuoden 2002 presidentinvaalien toisella kierroksella Jean-Marie Le Pen sai vain 17,8 prosenttia äänistä. Se oli silloin Kansallisen rintaman kannatusraja.

Marine Le Penin kannatusraja selviää sunnuntaina. Varmaa on, että Kansallinen rintama vahvistaa yhä asemiaan Ranskan politiikassa.

Emmanuel Macron hakee poliittista linjaansa oikeiston ja vasemmiston välistä. Tässä ei ole juuri mitään uutta. Tony Blair nousi Britannian pääministeriksi vuonna 1997 puhumalla kolmannesta tiestä, sosiaalidemokratian ja vapaan markkinatalouden liitosta.

Uutta on se, että Macronilla ei ole takanaan oikeaa puoluekoneistoa. Hänen perustamansa puolue on henkilökeskeinen yhden asian liike.

Nyrkkeilyä harrastava investointipankkiiri Macron muistuttaa triathlonisti Alexander Stubbia. Molemmat ovat koulutettuja ja kielitaitoisia liberaaleja. Molemmat tunnetaan leveästä hymystä ja EU-myönteisyydestä.

Macron on aikanaan työskennellyt filosofi Paul Ricœurin (1913–2005) tutkimusavustajana. Hän olisi ensimmäinen Ricoeurin hermeneutiikkaan perehtynyt presidentti.

Macron on opiskellut ENA:ssa, kansallisessa hallintokoulussa, kuin myös presidentti François Hollande. ENA on vuosikymmeniä kouluttanut päättäjiä valtiohallinnon huipulle. Useissa hallituksissa kolmasosa ministereistä on ollut ENA:n kasvatteja. Elitismi on kiinteä osa ranskalaista politiikkaa ja virkamieskulttuuria.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut