Tasan eivät käy öljygallonat tai sisäfileet - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tasan eivät käy öljygallonat tai sisäfileet

24.4.2017 5:13

Kansa on jälleen puhunut – tai vähän reilu puolet siitä – ja kuntavaalit ovat puolueiden keskinäistä paikkajakoa vaille paketissa. Kesäkuusta alkaen uudet ja uusitut päättäjät pääsevät töihin ja lupaukset lunastukseen.

Vaalikarjalla ei silti ole syytä huoleen, makkaratarjoilua on taas luvassa tuota pikaa, kun vaalivankkureita viritetään jo tammikuun maakunta- ja presidentinvaaleja varten. Nähtäväksi jää, kuinka kova työ ehdokkaiden haaliminen puolueiden listoille on, sillä vaaliväsymystä tuntuu olevan ilmassa.

Koska aika ja raha ovat puolueilla kortilla, säästövinkeille on käyttöä: kierrätetään kuntavaalien vaalilauseet keskenämme, eihän pyörää kannata keksiä uudelleen. Valita voi minkä tahansa puolueen sloganeista, sillä kukapa ei haluaisi turvallista tulevaisuutta ja parempaa huomista sekä toimivaa ja tervettä kuntaa. Inhimillisempi ote sopinee myös yhteiseksi korulauseeksi, kuin myös huolenpito huomennakin.

Luovaa uudelleenajattelua ja kierrätystä tarvittaisiin laajemminkin, Suomi nimittäin elää loppuvuoden velaksi. Valitettavasti kyse ei kuitenkaan ole “vain” rahavelasta, sillä ensimmäisen vuosineljänneksen jälkeen olemme jo käyttäneet laskennallisen osamme koko vuoden luonnonvaroista.

Global Footprint Network -laitoksen maakohtaisten laskelmien mukaan loppuvuoden syömme, lämmitämme, tankkaamme ja muuten vaan kulutamme luonnonvaroja velaksi lapsiltamme, lastenlapsiltamme ja erityisesti köyhempien maiden lapsilta. Tasan eivät käy öljygallonat tai sisäfileet, toisille riittää enemmän kuin muille.

Maailmalla on käynnissä humanitaarinen katastrofi, kun noin 20 miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä ja nälkäkuolema. Suurimpana syynä Jemenin ja joidenkin Afrikan maiden kriisille on pitkään vaivannut kuivuus. Ilmastonmuutoksen ja kehitysmaita sortavan kauppapolitiikan vaikutuksia juuri tähän kriisiin on mahdoton suoraan osoittaa, mutta ihan tasan eivät käy pohjoisen ja etelän hiilijalanjäljet, se on varmaa. Olisiko meidän syytä tarkastella omia tottumuksiamme yhteisen hyvä nimissä? Jo Suomen sisälläkin eriarvoisuus kasvaa samaa tahtia leipäjonojen kanssa.

Paras tapa torjua radikaalien ääriliikkeiden nousua niin Suomen rajojen sisä- kuin ulkopuolellakin on pitää tuloerot kohtuullisena ja poistaa osattomuuden kokemuksia. Vaalilauseetkin sen kertovat, pidetään kaikki mukana ja rakennetaan yhdessä parempi huominen.

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuutettu (vas.)

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?