Torit eivät pelastu hankkeilla - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Torit eivät pelastu hankkeilla

29.9.2016 5:13

Kaupunkikeskustojen kehittäminen on pitkäjänteistä työtä. Siinä tarvitaan hyvää yhteistyötä elinkeinotoimijoiden ja kaupungin väen kesken. Vetovoimaisen kaupunkikeskustan tekevät menestyvät yritykset, hyvä saavutettavuus sekä elämykset ja tapahtumat.

Jatkuvasti pitäisi myös herkällä korvalla kuulla asukkaiden toiveita. Laiskanlaisesti vain näitä uusia ideoita tulee. Paitsi haukkumisia. Vastustavia adresseja kerätään esimerkiksi ajonopeuksien alentamisesta keskustoissa, vaikka juuri niillä on siellä suuri merkitys.

Keskustoissa on tärkeää pitää kaupunkiympäristö kunnossa. Se tarkoittaa katuja, puistoja, aukioita ja valaistusta. Ränsistyminen luo nopeasti vaikutelman huonosta asioiden hoidosta.

Lahden kaupungin keskustakehittäjä Janne Viitamies väitteli pari viikkoa sitten Helsingin yliopistossa aiheenaan kaupunkikeskustojen kehittäminen. Hänen näkökulminaan olivat Aleksi ja Kampin alue. Viitamies kysyy, mihin historiaa tarvitaan kaupunkikehittämisessä. Onko kaikki vanha tylsää, jos halutaan uudistaa maailmaa?

Kannattaisi tutkia vanhoja karttoja ja kuvia. Lukea kaupungin historiaa. Tarinat kiinnostavat. Tulevaisuuden suunnittelu voi parhaimmillaan olla historian konkretisoimista uuteen maailmaan. Tarvitaan vain oivalluksia, jotka pätevät nyt ja tulevaisuudessa. Tyhjiä liikehuoneistoja voisi ajatella luovan talouden käyttöön tai jopa asunnoiksi.

Olen ollut havaitsevinani, että nuoret arvostavat kaupunkien historiaa. Hienoina esimerkkeinä meillä Satakunnassa ovat Porin Puuvilla, Vanha Rauma, Euran Aalto-maailma sekä Huittisten kunnostettu kirkkopuistoalue. Porin kaupungin puistotoimi ansaitsee suuren kiitoksen ammattitaidosta ja hienosti hoidetuista puistoalueista.

Milteipä jo ikuisuusaihe on ollut torien kehittäminen. En usko, että toreja pelastetaan mitä erilaisimmilla hankkeilla, torilavoilla tai Reko-piireillä. Ihmiset äänestävät jaloillaan. Tuoreet lähiruoat löytyvät kyllä hyvinvarustetuista marketeistamme. Me emme voi vedota keskieurooppalaisiin toreihin, joiden menestys perustuu suuriin asiakasmääriin.

Kaupunkikeskustat tarvitsevat mielenkiintoisia tapahtumia. Huittisissa järjestetään taas perjantaina Hullu Yö -kampanja, jota on mukana toteuttamassa lähes sata yritystä. Tarjolla on kaupankäyntiä, elämyksiä ja herkuttelua. Tapahtuma on vahva näyttö yrittäjien yhteistyöstä.

Kirjoittaja on seniorikehittäjä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: