Reissu-Timppa piilosilla - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Reissu-Timppa piilosilla

3.7.2016 5:13

Hallituksen puurot ja vellit ovat olleet pahasti sekaisin tällä viikolla.

Brexit tuli hallitukselle selvästi yllätyksenä. Selkeää tiedotuslinjaa asian suhteen ei oltu suunniteltu. Tai sitten oli ja kyseessä ei ollut kaaos, vaan hallittu kaaos.

Brexitin päälle media kutsuttiin tunnin aikataululla myöhään keskiviikkona iltapäivällä kuulemaan melko sekavanpuoleista sote-infoa.

Sattumaa? Juoksiko joku viestintäkonsultti nauraen pankkiin? Me tavalliset kuolevaiset voimme vain arvailla.

Loppuviikon suurimmaksi puheenaiheeksi nousikin Timo Soinin (ps.) yllätysvierailu peruskavereiden luokse Isoon-Britanniaan. Ulkoministeri on toki muiden kansalaisten tapaan vapaa kulkemaan ja menemään, mutta työnkuvaan kuuluu myös asiasta tiedottaminen. Niin sanottu ammatinvalintakysymys.

Nyt kukaan ei pariin päivään tiennyt kenen asialla ja tarkalleen ottaen missä maisterisjätkä viilettää työajallaan. Kansalaisilla nyt kun vain on oikeus tietää, että mitä ulkoministeri mahtaa puuhailla ja puhua.

Eikä asiaa ainakaan parantanut se, että Soinin matkaa edeltävistä brexit-kommenteista ei selvinnyt muuta kuin se, että ne eivät ole linjassa hallitusohjelman kanssa. Korjaan. Niistä selvisi myös se, että Soinin mukaan vaalikampanjoissa on soveliasta valehdella.

Media yritti parhaansa mukaan päästä selville Soinin liikkeistä, mutta edes hänen kansliapäällikkönsä ei tuntunut tietävän missä mennään.

Perussuomalaisten some-komppania puolestaan turvautui tuttuun ja turvalliseen uhriutumiseen sen jälkeen, kun kuulivat toimittajien kyselleen Soinin matkan tarkoitusperistä. Soinin reissun suurin kompastuskivi ei ollut itse matka, vaan siitä tiedottamisen puute.

Hallituksen aloittaessa työnsä viime kesänä asiat oli piirretty ehkä turhankin yksinkertaistettuun prosessikaavion.

Kaikki meni hyvin syksyyn asti, jolloin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uhkasi hajottaa hallituksen. Tämän jälkeen irtiottoja on tullut milloin mistäkin suunnalta.

Brexitin kohdalla tilanne on ymmärrettävä.

Soini on ulkoministerinä sitoutunut hallitusohjelmaan, mutta äänestäjät ovat nostaneet hänet ulkoministeriksi EU-vastaisen kampanjoinnin ansiosta. Peruspomon ravikärry on ajautunut ikävästi puun ja kuoren väliin.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että esimerkiksi sote-kysymyksissä yksittäisten ministerien irtiotot ovat lähinnä kiusallisia, mutta ulkopolitiikassa maailmalle on yksinkertaisesti kyettävä lähettämään yhtenäinen viesti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: