Villi länsi, Ronald ja Nancy - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Villi länsi, Ronald ja Nancy

6.4.2016 5:13

Vuonna 1982 Juice Leskinen irvaili Ronald ja Nancy Reagania kappaleessaan Villi länsi. Pilkka upposi suotuisaan maaperään. Hulluna cowboyna pidetyn Ronald Reaganin valinta Yhdysvaltain presidentiksi herätti huolta Länsi-Euroopassa.

Nancy Reagan kuoli kuukausi sitten 94-vuotiaana. Amerikkalaiskonservatiivit muistelevat häntä nostalgisesti kaihoten. Liberaalien kuva ei ole näin ruusuinen. Reaganismin perintö on yhä historiapoliittisen väittelyn aiheena USA:ssa.

Ennen avioliittoaan Nancy Davis oli hänkin Hollywood-näyttelijä. Tieteiselokuvan harrastajat muistavat hänet elokuvasta Donovan’s Brain (1953).

Presidenttiparin ystävä Charlton Heston totesi, että Reaga- nien avioliitto oli suurin rak-kaustarina USA:n presidenttien historiassa. Miehensä rinnalla hymyilleestä Nancysta tuli eräs 1980-luvun ikoneista. Toisille hän edusti maansa parhaimpia arvoja, toisille sen pahinta tekopyhyyttä.

Ronald Reagan tuli tunnetuksi teflonpresidenttinä. Nancylle jäi pikemminkin kärpäspaperin rooli. Hän teki käytöksellään itsestään otollisen kohteen kritiikille.

Nancy totesi, että vasta avioliiton myötä hänen elämänsä todella alkoi. Konservatiivisuudestaan ylpeä edustusvaimo symboloi kaikkea sitä, mitä feministit vastustivat.

Ronald ja Nancy olivat tiiviisti yhdessä. Nancy palvoi miestään ja suojeli tätä määrätietoisesti ulkomaailman kolhuilta. Heidän ympärillään oli näkymätön muuri, jonka läpi muut eivät päässeet – eivät edes omat lapset.

Valkoisessa talossa Nancy riiteli toistuvasti presidentin avustajien kanssa. Miehensä salamurhayrityksen järkyttämänä hän palkkasi astrologin, joka sitten laati presidenttiparin aikataulut tähtikartan mukaan.

Kylmän sodan soturi Ronald muuttui toisella virkakaudellaan liennyttäjäksi, mikä oli osittain Nancyn ansiota. Nancy kannusti miestään suhtautumaan suopeasti Neuvostoliiton Mihail Gorbatšovin uudistuspolitiikkaan. Hän oli presidentin puolisona maailmanpoliittinen vaikuttaja.

Alzheimerin tautia sairastanut Ronald kuoli vuonna 2004. Nancy omistautui Alzheimer-asialle ja kannatti kantasolututkimusta, jota monet republikaanit vastustavat.

Nancy Reagan oli aktiivivuosinaan tiukka oikeistorepublikaani. Vuonna 2016 hän edustaisi puolueensa maltillista siipeä.

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja projektipäällikkö Porin yliopistokeskuksessa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut