Kun kukaan ei tiedä, mitä nollakoroista seuraa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Kun kukaan ei tiedä, mitä nollakoroista seuraa

5.4.2016 5:13

T alouselämä (1.4.) haastatteli arvostetuinta suomalaista taloustieteilijää Bengt Holmströmiä. Hän toimii yhdysvaltalaisen huippuyliopiston MIT:n professorina.

Holmström on ollut jatkuvasti mukana ennakkoarvioissa taloustieteen Nobelin saajasta. Vielä ei ole tärpännyt, mutta mitä ilmeisemmin tulemme saamaan hänestä seuraavan suomalaisen nobelistin.

Holmströmin haastattelu oli hyvä, mutta samalla hyvin pelottava. Holmström puhui maailman taloustilanteesta ja keskuspankkien nollakorkopolitiikasta. Pääviestinä oli, että elämme täysin poikkeuksellisia aikoja, ja kukaan ei tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Länsimaisen taloushistorian aikana korkotaso ei ole koskaan ollut yhtä alhaalla kuin nyt. Tästä huolimatta elämme investointilamassa.

Yritykset eivät näe kannattavaksi investoida. Yritykset ovat ahneita ja kun korkotaso on matala, investointien pitäisi lähteä käyntiin.

Holmström selittää rahan kierron pysähtymistä epävarmuudella. Maailma on voimakkaassa murrosvaiheessa. Kukaan ei voi olla varma omasta työstään, ja samoin yritykset eivät voi olla varmoja investointikohteista.

Ajatuksena tuntuu olevan, että on parempi olla tekemättä mitään kuin tehdä vääriä päätöksiä. Maailmassa on viime vuosilta liian monta esimerkkiä nokioista eli suurin resurssein epäonnistumisesta. Toisaalta on myös lukuisia supercellejä, joissa pienillä resursseilla on luotu valtava menestystarina.

Maailman suurinta taloudellista valtaa omaavat henkilöt ovat Yhdysvaltojen keskuspankin ja Euroopan keskuspankin pääjohtajat Janet Yellen ja Mario Draghi.

Nimenomaan keskuspankkien rooli tämän hetkisten talousongelmien ratkaisijana on ollut keskeinen, kun valtioiden keinot ovat käytetty.

Holmström toteaa, että edes Yellen ja Draghi eivät tiedä, mitä nollakorkopolitiikasta – tai oikeastaan negatiivisten korkojen politiikasta – seuraa.

Olemme tuntemattomilla vesillä.

Holmström ei kuitenkaan ennusta katastrofia. Voi olla, että edessä on vielä nykyistäkin vaikeampia taloudellisia aikoja.

Toivottavasti ainakin yhtä mahdollista on se, että talous kuitenkin kykenee korjaamaan itsensä ja lähtee nykyisten vai-keuksien jälkeen nousuun. Niin on aina ennenkin käynyt.

Kirjoittaja on dosentti ja toimii OP Private johtajana OP Länsi-Suomessa

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: