Kolumni: Rinteen hallitusohjelmaa moitittu ylimalkaiseksi, mutta ongelmia oli myös Sipilän reipasotteisuudessa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Jahkailu voi olla hosumista viisaampaa – Rinteen hallitusohjelmaa moitittu ylimalkaiseksi, mutta ongelmia oli myös Sipilän reipasotteisuudessa

Rinteen hallituksen ohjelmaa on haukuttu ympäripyöreäksi paperiksi, jossa luvataan lähinnä selvittää asioita. Jahkailu ei välttämättä ole vain huono asia, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

17.8.2019 17:13

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus valmistautuu ensimmäiseen näytönpaikkaansa eli valtion seuraavan vuoden talousarvioon. Rahojen päällä istuva valtiovarainministeriö julkisti omat linjauksensa aiemmin viikolla, ja seuraavana ovat vuorossa ministeriöiden väliset neuvottelut.

Varsinaiset hallituksen neuvottelut talousarviosta käydään syyskuun puolivälissä. Budjettiriiheen mennessä pitäisi olla mietittynä toimenpiteitä muun muassa työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin. Apua tähän haetaan työmarkkinajärjestöiltä.

Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ensimmäinen tiedotustilaisuus.

Rinteen hallituksen toimintaa ohjaa ylimalkaiseksi toiveiden tynnyriksi kuvailtu hallitusohjelma, jolla on liitteineen mittaa yli 200 sivua. Huomiota on kiinnitetty siihen, että hallitus näyttää viehtyneen päätösten tekemisen sijaan asioiden selvittämiseen ja kehittämiseen.

Näkemys kumpuaa siitä, että edellä mainittuja termejä viljellään ohjelmassa vähintäänkin taajaan. Hallitus on päättänyt selvittää esimerkiksi erillistä kaivosveroa ja terveysveroa sekä kehittää ikääntyneiden asumisen ratkaisuja ja turvallisuusviranomaisten yhteistyötä. Edellä mainitut ovat vain ripaus selvitettävien asioiden listasta.

Yksi hallituskausi on lopulta varsin lyhyt aika päätösten tekemiseen, jos liikkeelle lähdetään selvittämisen harkitsemisesta. Virkamiesvalmistelu vie aikaa, minkä jälkeen oppositio kampittaa eduskuntaan asti selvinneitä hankkeita.

Onko Rinteen hallitus liian varovainen?

Ei välttämättä, sillä toisenlainen esimerkki löytyy viime hallituksesta, joka tuli tunnetuksi siitä, että se perui uudistuksiaan lähes samaan tahtiin kuin käynnisti uusia. Peruuttelua liittyi muun muassa pakkolakeihin, asumistukiuudistuksiin, moottoripyörä- ja veneveroon, yksityisten yritysten oikeuteen toteuttaa työttömien määräaikaishaastatteluja, liikenneverkkoselvitykseen sekä tietysti sote-uudistukseen. Joissain uudistuksissa hankaluuksia aiheutti lakien perustuslaillisuus.

Perumisia seuratessa heräsi epäilys, ettei asioita ollut tutkittu tarpeeksi ennen päätöksentekoa. Kiireeseen kiinnitti huomiota myös lainsäädännön arviointineuvosto. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) perusteli riuskoja otteita sillä, että Suomi oli ollut uudistamatta niin pitkään, että siinä ei vatulointi enää auttanut.

Rinteen hallituksen pöydällä on isoja uudistuksia, kuten sille perintönä jäänyt ikiliikkuja eli tulevaisuden sote-malli. Sosiaaliturvan kokonaisuudistustakin pitäisi käynnistellä ja ostaa uudet hävittäjät. Voi siis olla, että hallitus joutuu useiden pienempien uudistusten osalta vielä selvittämään selvittämättä jättämistä ja harkitsemaan priorisoinnin kehittämisen kehittämistä.

jussi.orell@lannenmedia.fi

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: