Tämä tilanne on maraton, joten ei ole järkeä väsyttää itseään alkumetreillä – Kun koronarajoituksia aletaan purkaa, alkaa matka kohti uutta ja silloin on hyvä olla iskussa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tämä tilanne on maraton, joten ei ole järkeä väsyttää itseään alkumetreillä – Kun koronarajoituksia aletaan purkaa, alkaa matka kohti uutta ja silloin on hyvä olla iskussa

10.4.2020 16:36

Tiedätkö, miten biisoni kohtaa hiekkamyrskyn? Moni minut tunteva tietää, että olen parantumaton Helena Åhman -fani. Helena on tekniikan tohtori, joka ymmärtää johtamista, mielen hallintaa ja vaikeita vuorovaikutustilanteita.

Häntä kuunnellessani löydän aina jonkun uuden kulman, mikä jää ajatuksiin vaivaamaan. Helena oli yksi puhujista Valoa kohti -tapahtumassa, joka striimattiin sadoille yritysten avainhenkilöille muutama viikko koronakriisin alun jälkeen.

Yksi pitkäaikainen ajatuspähkinä minulle on ollut organisaatioiden kääntönopeus. Miten nopeasti ongelmat kääntyvät aivoissa jo selätetyiksi ja huomio suuntautuu uuteen? Siirrymme ongelmista ratkaisuihin.

Koronavirus muutti maailmaa niin nopeasti ja isosti, että hädin tuskin pysymme perässä. Tässä kohtaa normaali suunnitelmallinen arki lakkaa olemasta ja rutiinit pettävät. Silti joka tilanteessa on aina voittajia ja häviäjiä.

On ollut hienoa huomata, miten yritysten johtajat löytävät todella nopeasti kiinni punaisesta langasta. Tehdään rohkeita päätöksiä, joita ei normaalisti olisi kuvitellut ikinä voitavan tehdä. Siirretään asioita, joita ei normaalisti voisi siirtää. Otetaan tilanne haltuun.

Hyvät johtajat onnistuvat kriisissä myös siinä, että he pystyvät luomaan rauhallisuutta ympärilleen. Kun väki on aidosti huolissaan, näkyy organisaatioissa paljon kummallisia reaktioita. Toiset kiukuttelevat, toiset uhmaavat, jotkut jähmettyvät tai jotkut koittavat toimimalla korostetun tehokkaasti hoitaa asiat pois päiväjärjestyksestä. Sairauspoissaolot laskevat.

Miten tilanne otetaan haltuun, kun huoli ja pelko on suurta? Jostain tarvitaan takaisin hallinnan tunne. Pitää yhdessä sietää sitä, että eletään päivä kerrallaan, hetki kerrallaan.

Akuutti tilanne vaatii myös reaktiokykyä. Ei oikein voi jäädä tuleen makaamaan tai odottelemaan, jos maksuvalmius sakkaa. Moni on viime viikkoina selvinnyt mahdottomasta. Jos oma osaaminen on muissa asioissa, apua saa toisen alan ammattilaisilta ympärillä.

Tilanteen kohtuuttomuus voi helposti viedä hetkeksi toimintakyvyn. Siksi on tärkeä muistaa pitää huolta itsestä, henkilöstöstä ja asiakkaista.

Tämä tilanne on maraton, joten ei ole järkeä väsyttää itseään alkumetreillä. Kun korona-rajoituksia aletaan purkaa, alkaa matka kohti uutta ja silloin on hyvä olla iskussa.

Biisoni siis kohtaa hiekkamyrskyn kävelemällä suoraan sitä kohti. Vaikka hiekkaa menee silmiin ja suuhun, on myrsky nopeammin ohi, kun menee sitä vastaan eikä koita juosta pakoon. Talous ja menestyminen on mitä suuremmin myös psykologiaa. Maailma jarruttaa, jos me kaikki jarrutamme.

Isoa viisautta on palata poikkeusoloista nopeasti normaaliin. Muistaa, miten ajattelimme kasvu edellä ja pidimme pyörät pyörimässä.

Jotain aina muuttuu tällaisissa hetkissä, osa pysyvästi. Miten muutumme niin, että uskallamme mennä kohti parempaa rohkeasti ja ihan heti, kun se on mahdollista?

Kirjoittaja on Satakunnan kauppakamarin toimitusjohtaja, jota askarruttaa muutosten johtaminen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut