Kolumni: George Floydin kuolemalla on merkitystä myös Suomessa - Kolumnit - Satakunnan Kansa

Tästä syystä George Floydin kuolemalla on merkitystä myös Suomessa – Omat etuoikeutensa tulee tunnistaa, vaikkei se ehkä tunnu mukavalta

14.6.2020 3:00

Kun Yhdysvalloissa kuohahti poliisin käsissä kuolleen mustan miehen George Floydin vuoksi, ei kestänyt kauaa, kun protestit levisivät maailmalle. Suomessakin osoitettiin mieltä esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella.

Jotkut ovat ihmetelleet, miksi täällä on ollut tarpeen protestoida. Suomessa poliisi on arvostettu ja luotettu, eikä se ole pahemmin joutunut rasismikohujen keskelle. Miksi vauhkota tapahtumista maailman toisella puolella?

Protesteissa ei ole kyse vain yhdysvaltalaisesta poliisiväkivallasta. Liikehdinnän juuret ovat syvemmällä ilmiössä, joka liittyy valkoisten etuoikeutettuun asemaan yhteiskunnassa. Se ei rajoitu ainoastaan Yhdysvaltain rajojen sisälle, vaan on läsnä kaikkialla.

Arkielämämme on täynnä rakenteita, joissa valkoinen ihminen menee värillisen ohi. Rasismi ei ole vain ääneen huudettuja herjoja. Se on myös hiljaa opittuja ajatusmalleja ja välinpitämättömyyttä siitä, ettei kaikilla ole tasapuolisia lähtökohtia elämässä.

Vasta tietoinen tarkastelu voi tehdä ongelmat näkyviksi. Muutos riippuu siitä, suostuuko etuoikeutettu näkemään epäkohdan ja tuomaan sen julki.

Floydin tapauksessa epäiltiin, että hän olisi yrittänyt maksaa väärennetyllä setelillä. Twitterissä yhdysvaltalainen, valkoinen arkeologi ja yliopistoprofessori Mark D. McCoy jakoi oman vastaavan kokemuksensa, joka ei suinkaan päättynyt yhtä traagisesti.

"George Floydille, ikäiselleni miehelle ja kahden lapsen isälle, se oli kuolemantuomio. Minulle se on tarina, jota kerron toisinaan juhlissa. Tämä, ystäväni, on valkoista etuoikeutta", hän kirjoittaa.

Oman aseman tarkastelua tulisi tehdä, vaikkei se ehkä tunnu mukavalta. Ihminen voi kamppailla henkilökohtaisesti tärkeämpien asioiden kanssa, jolloin voi olla vaikea nähdä itseään etuoikeutettuna.

Kyse ei ole kilpailusta, kenellä menee huonoiten. Etuoikeuksien tunnistaminen ei vähennä omien ongelmien painoarvoa. Tunnistamalla ne ja vaatimalla samaa kaikille voi sen sijaan tuoda painoarvon myös muiden elämälle. Yhdessä tehtynä se voi muuttaa maailmaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: