Jari Härkälän koskettava kohtalo: ”Kyllä minä vielä joskus kävelen”

Ässien ex-valmentajan Jari Härkälän elämä mullistui muutama vuosi sitten. Äkillisen laskimoveritulpan aiheuttama kaatuminen johti neliraajahalvaukseen. Nyt Härkälä pystyy nousemaan jo itse pyörätuolistaan. Hän saapui Poriin jännittämään, tuleeko oman valmennuspalonsa ohjaamasta pojasta A-nuorten toisen polven Suomen mestari.

Heikki Westergård
Jari Härkälän koskettava kohtalo: ”Kyllä minä vielä joskus kävelen”

Jari Härkälä nousi pyörätuolistaan ylös kuvausta varten.

Harri LaihoPori

Isomäki-areena, aitio numero yksi.

Siellä A-nuorten Suomen mestarit vuosimallia 1980 seurasivat, kuinka ikäluokan finaalissa käy 37 vuotta heidän kultajuhliensa jälkeen.

Ässien ainoasta A-nuorten mestariryhmästä yksi mies katseli peliä kuitenkin aitiossa numero kahdeksan.

– Tuo on seurustelutilaisuus. Minä haluan keskittyä pelin katsomiseen, Jari Härkälä perusteli.

Härkälällä oli luonnollisesti erityislatausta, kun Ässien vaihtoaitiossa oma poika Jere tavoitteli mahdollisuutta tulla A-nuorten toisen polven Suomen mestariksi. Tällä kertaa se jäi vielä haaveeksi.

Pyörätuolissa nykyään istuvalla Ässien entisellä päävalmentajalla oli aitiossa kahdeksan myös väljempää kuin vanhojen joukkuekavereiden tapaamisessa.

Kuvausta varten Härkälä halusi kuitenkin nousta pyörätuolistaan ylös. Muutama vuosi sitten se ei ollut mahdollista.

– Laskimoveritulppa iski, kun olin kävelemässä. Valot sammuivat ja putosin siihen paikkaan, Härkälä muistelee.

Kaatumisen seuraukset olivat vakavat. Nikamavammat aiheuttivat hetkellisen neliraajahalvauksen.

Joku voisi tuskailla, että kävipä huono tuuri. Härkälän mielestä hän oli onnekas, kun nikamat eivät menneet kokonaan poikki.

Viisi kuukautta Härkälä oli intensiivikuntoutuksessa. Kuntoutus ei ole vieläkään ohi, mutta valtavaa edistystä on tapahtunut.

– Arkielämä sujuu jo hyvin. Itse minä Helsingistä Poriin ajoin, kun saan jo laitettua pyörätuolinkin autoon, kertoo pääkaupungissa nykyään asuva Härkälä.

– Ja kyllä minä vielä joskus kävelenkin!

Härkälä siirtyi aikoinaan valmennushommiin heti peliuran päättymisen jälkeen 1990-luvun alussa.

Hän ehti nähdä voittoja ja tappioita. Kaukalopallossa Porin Kärppien peräsimessä tuli myös mestaruuksia. Käytännössä valmennusura päättyi, kun hän koki syksyllä 2007, ettei pysty nostamaan Ässiä ahdingosta.

– Päivääkään en valmennusuraltani kadu. Lähinnä harmittaa, etten pysty enää valmentamaan.

Härkälä onkin mielissään, että poika on jatkanut hänen viitoittamallaan tiellä. Hän ei ole Jereä varsinaisesti kannustanut valmentajaksi, mutta ei ole myöskään muistuttanut ammatin kovuudesta.

– Jerellä on se oma palonsa valmentamiseen. En minä häntä ala neuvomaan, enkä pystyisikään.

Isä kuvaa poikaansa rauhalliseksi ja analyyttiseksi valmentajaksi. Samat piirteet tulevat esiin, kun he käyvät viikoittain puhelimitse peliasioita läpi.

Mikään varsinainen mentori hän ei pojalleen ole jo senkään takia, ettei hän juuri näe pelejä.

– Eihän niistä puheluista paljon irti saa. Lähinnä keskustelemme peleistä yleisellä tasolla.

– Jerellä on varmasti ne tukihenkilöt lähempänä. Mutta kyllä minä aina kuuntelen.

Toki Härkälä kävi myös ykkösaition seurustelutilaisuudessa tapaamassa vanhoja pelikavereitaan.

Muistot 37 vuoden takaa ovat makeat.

– Meillä oli rämäpäinen ryhmä. Nopea, taitava ja kova. Monessa pelissä olimme maalin tai kaksi tappiolla, mutta nousimme voittoon.

Ratkaisupeleihin A-Ässät sai kovat vahvistukset liigamiehistöstä: Juha Jyrkkiön ja Arto Javanaisen.

– Minä olin siinä joukkueessa muita nuorempana lähinnä täytesentteri.

– Olin nöösipoika, joka opetettiin hyville tavoille, Härkälä naurahtaa.

A-nuorten mestarit vuodelta 1980

Pelaajat: Kari Takko, Kimmo Korhonen, Pentti Rautakallio, Ari Aaltonen, Jukka Virtanen, Jari Härkälä, Juha Härkälä, Juha Oras, Juha-Pekka Storberg, Matti Grönfors, Risto Tuomi, Kimmo Sillanpää, Simo Ketola, Ismo Lind, Aki Joensuu, Jari Nyström, Ilpo Nyström, Juha Tasku, Jari Saarinen, Matti Jokela, Jarmo Kojo, Mikko Louhimo, Arto Javanainen, Juha Jyrkkiö.

Valmentajat ja muu taustaryhmä: Simo Heikkilä, Ismo Läntinen, Jarmo Alitalo, Harry Marjamäki, Pertti Mäkelä, Martti Kröger, Jukka Väkevä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio