"Olimme kuin perhelääkäreitä" – Ässien lääkäreiden yli 35 vuoden työ joukkueessa päättyi yllättäen

Kari Mankonen
"Olimme kuin perhelääkäreitä" – Ässien lääkäreiden yli 35 vuoden työ joukkueessa päättyi yllättäen

Antti Hakkiluoto (kuvassa) ja Heikki Korhonen toimivat Ässien lääkäreinä yli 35 vuotta.

Harri LaihoPori

Selostajalegenda Jouko Färd ei ole ainoa, jonka vuosikymmenten jääkiekkotyö on päättynyt tähän kauteen.

Kotipeleissä Ässien vaihtoaitiossa ei enää nähdä seuran pitkäaikaisia lääkäreitä Antti Hakkiluotoa, Heikki Korhosta ja Jarkko Levolaa.

Tutun kolmikon sijasta Ässien terveysasioista vastaa nyt kuuden vuorottelevan lääkärin ryhmä. Ryhmään kuuluvat Erkka Karjalainen, Juha Kukkonen, Raul Laasik, Teemu Niemi, Hilkka Ryhänen ja Timo Walli.

Ässät oli jo sopinut Levolan jatkavan virallisena joukkuelääkärinä sekä konkareiden Hakkiluodon ja Korhosen hänen tukenaan. Tilanne kuitenkin muuttui yllättäen Terveystalon ja Porin Lääkäritalon yhdistymiskäänteiden seurauksena.

Ässien toimitusjohtaja Eeva Perttula kiistää epäilyt, että muutoksen takana olisivat taloudelliset syyt. Hänen mukaansa Ässät ei ollut osallinen vaihdokseen, vaan seurakin yllättyi tapahtuneesta. Ässät olisi mielellään jatkanut tutun trion kanssa niin kuin oli jo sovittu.

–Muutos tuli olosuhteiden pakosta ja meistä riippumattomista syistä. Meillehän tämä on epätaloudellinen muutos, Perttula sanoo.

Kun vetovastuu piti vaihtaa, selvää oli, ettei vanhan kolmikon kaltaisia joukkueeseen 24/7-periaatteella sitoutuneita joukkuelääkäreitä enää löydy. Siksi Ässät kasasi yhteistyössä Terveystalon kanssa aiempaa isomman ryhmän.

–Joukkuelääkärinä työlleen ei saa kovin korkeaa korvausta. Se on enemmänkin rakkaudesta lajiin -työtä.

–Mutta hyvän ja sitoutuneen ryhmän me nytkin saimme kasaan. Onhan tämä lääkäreille mahtava näköalapaikka, Perttula miettii.

Perttulan mukaan osa ryhmän lääkäreistä tulee Terveystalosta, osa on erikoistumassa Satakunnan keskussairaalassa.

Kari Mankonen
Ässillä on nyt kuuden vuorottelevan lääkärin ryhmä. Ensimmäisessä kotipelissä työvuorossa oli Hilkka Ryhänen.

Ässillä on nyt kuuden vuorottelevan lääkärin ryhmä. Ensimmäisessä kotipelissä työvuorossa oli Hilkka Ryhänen.

"Ei se hetki katoa koskaan sielusta"

Hakkiluoto, 77, muistelee tulleensa yhdessä Korhosen kanssa Ässien lääkäriksi vuonna 1981. Taakse jäi siis yli 35 vuoden taival joukkueen apuna. Levolakin ehti olla patalääkärinä yli 15 vuotta.

Virka-aikaa ei ollut. Ässistä tuli elämäntapa.

–Me olimme kuin perhelääkäreitä. Illalla saattoi kymmenen aikaan tulla joltain pelaajalta soitto, että lapsella on 40 astetta kuumetta tai perheessä on ripulia, mitäs nyt tehdään.

–Aikaa työ vei varsinkin silloin, kun vielä matkattiin joukkueen mukana vieraspeleihin. Mutta ei se raskaalta tuntunut, kun sai toimia joukkueessa kivojen ja reilujen nuorien äijien kanssa. Siinä pysyi itsekin nuorena, Hakkiluoto kertaa.

Hakkiluoto arvostaa sitä, etteivät lääkärit olleet irrallinen osa joukkuetta, vaan heidät otettiin täysin joukkueeseen mukaan. Menestyksen hetkillä mitalitkin ripustettiin kaulaan.

–Vaikka aina välillä käytiin alhaalla, mitaleita tuli joka vuosikymmenellä vähintään yksi.

Päällimmäiset muistot yli 35 vuodesta ovat hyvin mielessä.

–Parhaat muistot ovat yhä jatkuvat hyvät välit monen pelaajan kanssa. Välillä on käyty yhdessä metsällä tai kalassa. Edelleen on aina hieno tavata vanhoja pelimiehiä.

–Huonoin muisto on tietysti Jaroslav Otevrelin halvaantuminen. Ei se hetki katoa koskaan sielusta, kun olin auttamassa häntä jäällä.

Lääkärinoikeudet Hakkiluodolla on yhä tallella, mutta ässäpestin päättymisen jälkeen työt alkavat olla ohi. Nyt hänellä on aikaa metsästää, kalastaa ja mökkeillä.

–Aika aikaansa kutakin. Katkera en ole, mutta aika yhtäkkinen lopetus tästä tuli sen jälkeen, kun olimme jatkosta jo sopineet, Hakkiluoto kertoo.

–Peleissä käyn edelleen ja patasydän sykkii.

Hanna Laasanen
Kun ässäpesti päättyi, Antti Hakkiluodolle jää aikaa metsästykseen, kalastukseen ja mökkeilyyn.

Kun ässäpesti päättyi, Antti Hakkiluodolle jää aikaa metsästykseen, kalastukseen ja mökkeilyyn.


Kommentit (13)

  • Nimetön

    Terveystalosta EI mitään hyvää sanottavaa! Uusi lääkäreiden Lääkäritalo äkkiä kokoon, josta saa hoitoa, eikä pelkkää rahastusta! Pörssin listautuminen on hyvä esimerkki pelkästä voiton tavoittelusta! Onneksi Porissa on vielä mahdollisuus päästä muuallekin apua saamaan!

  • Nimetön

    Onneksi yksityishenkilönä voin lopettaa hoitosuhteeni Terveystaloon, onneksi Porissa toimii vielä muunkinlainen terveyshuolto, tämänkin tarinan jälkeen taidankin vakavasti harkita muuta vaihtoehtoa. Porin lääkäritalosta minullakin oli vain hyviä kokemuksia, kiitos niistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio