Jääkiekko

15 kultaisen pillin erotuomari Levonen valmistautuu uuteen kauteen: "Pakko olla hyvässä tikissä"

Uuteen kauteen valmistautuva Jari "Japa" Levonen sanoo, että fysiikka riittää. Myös näkö on kunnossa, siitä pitävät huolen "puusilmän" hankkimat piilolinssit.

Kari Mankonen
15 kultaisen pillin erotuomari Levonen valmistautuu uuteen kauteen: "Pakko olla hyvässä tikissä"

–Nyt on lasit, ei tarvitse enää katsomosta huutaa, että pane lasit päähän, Jari Levonen velmuilee.

Marita LehtojokiPori

Kun Jari "Japa" Levonen viime syksynä katkaisi akillesjänteensä sulkapallopelissä, jotkut varmaan ajattelivat, että kiekkotuomarin ura oli siinä. He olivat väärässä, sillä 15 kultaisen pillin erotuomari on laittanut itsensä hyvään kuntoon. Väliin mahtuu vielä silmävammakin viime keväältä Ilveksen ja Tapparan välisestä pudotuspelistä.

–Hommia on tehty, ja fysiikka riittää. Olen pyöräillyt, kahvakuulaillut ja kuntojumpannut. Tällä iällä pitää paneutua entistä enemmän liikkeeseen, jalka pakkaa hidastua ja lihasmassa alkaa kadota. Jos kroppa väsähtää, väsyy pääkin.

29. heinäkuuta on Liigassa erotuomarien testit. Kahden viime vuoden aikana ne ovat muuttuneet. Takavuosien Cooperin testejä ei enää tehdä.

–Nyt meillä on niin sanotut jojo-testit eli juostaan 20 metrin väliä. Toiset juoksevat kymmenisen minuuttia, toiset enemmän. Se on sama kuin kansainvälisellä puolella. Lisäksi meillä on agility, ei ihan yhtä paha kuin koirilla, juostaan vähän lyhyempi matka ja siinä on muutama pujottelutolppa välillä.

Lisäksi on tietenkin luistelutesti, lihaskuntotesti, lankutusta, pitoja, penkkipunnerrusta, leuanvetoa. Erotuomarijohtajaksi pari vuotta sitten valittu Jyri Rönn on Levosen mukaan vienyt testejä enemmän kansainväliseen suuntaan.

–Se on hyvä ja palvelee uusia, tulevia tuomareita. He pääsevät samaan systeemiin kuin muu Eurooppa ja maailma ja se helpottaa heidän menemistään kansainvälisille leireille. Muutama vuosi sitten testeissä oli puolen tunnin juoksu. Viimeisellä kerralla se oli jo 5 800 metriä ja olisi nyt varmaan jo 6 000 metriä. Saa pinkoa aika kovaa, että pääsee puoleen tuntiin kuusi kilometriä. Meikäläinen saisi jo tosissaan juosta, että siihen pääsisi.

50 ei ole ehdoton yläikäraja

–Nykypäivänä tuomarit treenaavat oikein kunnolla ihan kuin pelaajat. Kyllä siellä on sutjakkaan näköistä poikaa.

Levosen mukaan hyvä sytyke pitää itsensä hyvässä kunnossa on se, että rajat ovat auki joka paikkaan: jopa NHL:ään, KHL:ään ja puhumattakaan Euroopan sarjoista. On huomattu, että erotuomaroinnista voi tehdä itselleen ammatin. Se motivoi.

–Kun mennään kansainvälisiin turnauksiin, kaverit ovat kauheassa tikissä, ja pakko on itsekin olla.

Levonen toteaa, että häntä eivät rajojen aukeamiset enää koske, koska ikä tulee vastaan.

Nykyään liigatuomareilla ei enää ole yläikärajaa. Kansainvälisellä puolla ikäraja on 50.

–Meillä ei ikärajaa ole lyöty kiveen. Jos läpäisee testit, pystyy viheltämään. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että 50+-ikäisillä ura on nähty, ellei testejä läpäise.

Kari Mankonen
Optikko Eeva Vallin auttoi Jari Levosta sovittamaan piilolinssejä.

Optikko Eeva Vallin auttoi Jari Levosta sovittamaan piilolinssejä.

Elämäntapana jääkiekko

Levosta motivoi jatkamaa laji itsessään. Ensimmäinen lisenssi pelaajana Ässiin oli vuonna 1971.

–Tämä on elämäntapa. Kun itse on pelannut ja touhunnut kaikenlaista, pystyy aistimaan peliä ja olemaan oikeudenmukainen. Joskus, kun jotain allasjuoksua tekee yksin, miettii, että voisi sitä aikansa toisinkin käyttää. Toisaalta tulee ainakin pysyttyä kunnossa. Haastajia tulee koko ajan takaa. Se, että vähemmän on edessä kuin takana, motivoi tekemään. Tämä vain on niin hienoa.

Hänen mukaansa kritiikkiä tulee nykypäivänä aivan eri lailla kuin ennen. Kännykkävideot ja muut pelit ja vehkeet tekevät sen, että kaikki on heti nähtävillä. Kun tuomari tekee virheen, heti jollakin on video päällä ja kaikki leviävät sekunneissa maailmalle. Sen lisäksi on twitterit ja muut.

Lempinimet sentään eivät ole muuttuneet. Seepra ja puusilmä ovat yhä käytössä.

–Kyllä tämä nykyään aika raadollista on. Aika kovapäinen saa olla, että kestää kritiikin ja on sinut julkisuuden kanssa. Mitä ylemmälle tasolle mennään, sitä enemmän sitä on. Minusta itsestäni ei paljon ole pahaa kirjoitettu, mutta kuitenkin ihan tarpeeksi.

Levonen ei itse ole twitterissä eikä Facebookissa. Hän lukee kommentteja lehdistä ja sanoo ottavansa palautetta mielellään vastaan, jos se on kirjoitettu omalla nimellä, ei nimimerkin takaa huudellen.

Ensimmäinen Porin peli jäänyt mieleen

Takavuosina tuomarit eivät viheltäneet "kotipeleissä" eli oman kaupungin joukkueen matseja, nykyään sille ei ole estettä. Levonen muistelee, kun hän vihelsi muutama vuosi sitten Ässät–Pelicans-ottelussa Porissa.

–Se oli ihan hirveätä. Jäällä sattui kaiken näköistä. Pelsuilla oli silloin Nurmisen Pasi koutsina. Pelicansin aitioon oli silloin muka lentänyt muun muassa autonrenkaita ja muuta systeemiä, varmaan muutama rankkarikin jäi antamatta ja kaikenlaista. Mutta siitäkin Bomanin (Antti) kanssa selvittiin. Sanotaanko, että kotikaupungissa on hieno viheltää, mutta helpompi muualla. Sinne kuitenkin mennään, mihin nimetään.

Levonen oli tuolloin Itä-Porin yhtenäiskoulussa kouluavustajana.

–Siellä pelattiin sitä peliä viikko sen jälkeen. Väliin jaoin oppilaille sääntökirjoja ja sanoin, että lukekaa siitä.

Joku juhlapeli, esimerkiksi, kun Levoselle tuli 800 peliä täyteen, olisi hänen mielestään ollut hieno puhaltaa Porissa.

Parhaimmillaan 63 peliä kaudessa

Päätuomaritehtäviä tulee kaudessa 40–50 ja pudotuspelit päälle. Parhaimmillaan Levosella on ollut 63 liigapeliä kaudessa.

Uusista säännöistä Levonen pitää hyvänä haastosääntöä eli sitä, että pystytään katsomaan, onko maalivahtia häiritty maalintekotilanteessa. Paitsioiden katsominen videolta ei hänen mukaansa vielä onnistu, sillä joka hallissa ei ole tarvittavia kameroita.

Pääosin Levonen on sitä mieltä, että oikeat ratkaisut pitää saada tehtyä jäällä. Mitä pitempään ratkaisujen tekeminen kestää, sitä hölmömmältä se hänen mukaansa tuntuu.

–Suomalaisessa kiekkokulttuurissa kaikki tuntuu olevan aina tuomarin vika. Minun mielestäni kiekkotuomarit eivät vieläkään kuuluu yhteiseen jääkiekkoperheeseen. Se on sääli, sillä olemme kuitenkin aika iso osa peliä. Vastakkainasettelusta olisi syytä päästä.

Kari Mankonen
Jari Levonen kauhistelee joidenkin nuorten kielenkäyttöä tuomareita kohtaan. Käytösasioihin hänen mielestään pitää puuttua.

Jari Levonen kauhistelee joidenkin nuorten kielenkäyttöä tuomareita kohtaan. Käytösasioihin hänen mielestään pitää puuttua.

15 kultaista pilliä perävuosina

Avoimuus ja rehellisyys kentällä on Jari Levosen arvion mukaan syy siihen, miksi hän on saanut 15 kultaista pilliä perävuosina. Pelaajat arvostavat tuomari, joka ei jokaisesta älämölöstä lyö kymppiä.

–Aina pitää yrittää ymmärtää, mutta jollei puhe mene läpi, kymppi on paikallaan. Kun itse ei ollut pelaajana kovin helppo, osaa reagoida eri tilanteisiin. Vähän sama kuin koulumaailmassakin.

Henkilökohtaisuuksiin kentällä ei voi mennä, paitsi joskus vahingossa.

Levonen myöntää provosoituneensa joskus kentällä pelaajien huuteluista.

–Hyvä esimerkki on viime kaudelta. Kaveri oli pitkästä aikaa päässyt pelaamaan, mussutti jatkuvasti jostakin ja tokaisin: Ol sääki ny hiljaa siin, ku kerranki pääsit pelaamaan. Peliin jälkeen harmitti, koska en tarkoittanut sitä, mitä sanoin.

Levonen kauhistelee joidenkin nuorten kielenkäyttöä tuomareita kohtaan. Käytösasioihin hänen mielestään pitää puuttua.

–Jollei puhe auta, pitää antaa minuutteja tai jopa heittää ulos.

Jalkaansa kuntouttaessaan Levonen kävi viheltämässä alasarjojen pelejä. Joissakin paikoissa ihmeteltiin, että "mitä sää tääl teet".

–Olen aina tykännyt viheltää, sarjatasolla ei ole ollut merkitystä. En pystyisi viheltämään pelkästään liigassa, minun on pakko käydä myös muun tason peleissä. Juholan Pepekin sanoi aikoinaan, että mene! Pikkupojille on tärkeää nähdä joskus liigatuomareitakin peleissään.

MM-finaalin viheltäminen uran kohokohta

Uran kohokohdaksi Levonen nostaa 2010 MM-finaalin Venäjä–Tshekki.

–Olisiko meitä Suomesta viisi kaveria, jotka ovat MM-finaaliin päässeet.

Hän pitää suomalaisten liigatuomareiden tasoa kirjavana, mutta muuhun Eurooppaan verrattuna hyvänä. Isossa ryhmässä on tietenkin aina monenlaisia tyyppejä.

Erotuomarikerhoon hän kaipaa lisää nöyryyttä.

–Vaikka ollaan oltu yhdessä 30 vuotta, se ei tarkoita sitä, että ollaan kukkoina tunkiolla. Nuoremmille pitää antaa tilaa ja viedä tuomaritoimintaa eteenpäin, olla nöyriä, eikä pitää kiinni omista intresseistä ja sooloiluista.

Jari Levonen

Syntynyt 23.8. 1966.

Naimisissa Mari Kaunistolan kanssa.

Siviilityö: Koulunkäyntiavustajana Noormarkun yhtenäiskoulussa.

Pääsarjaura pelaajana: Ässissä 1985–1999. Pelasi liigaurallaan 459 ottelua.

Erotuomarina vuodesta 2001. 800 tuomittua ottelua tammikuussa 2017.

Saavuttanut 15 Kultaista pilliä pelaajien äänestämänä parhaana erotuomarina.

Tuomarina 2010 MM-loppuottelussa Saksassa.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Japan kannattaisi lopettaa jo kun ei nää kun joka kahennenkymmenen virheen ja siinä vaiheessa peli on karannut käsistä.

  • ms

    Japa on yksinkertaisesti varma ja osaava. pelaajien kunnioituskin kertoo siitä. Johtoporras saisi käyttää Levosta enemmän peleissä. Se määrä jonka Japa itse haluaa. Mäkelä ja Japa tuomarikunnan aatelia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio